Читај ми!

Јесте микро, али је концентрација витамина и минерала у микробиљу већа него у одраслој биљци

Микробиље се крајем осамдесетих година у Калифорнији производило само за одабране купце. Данас је доступно свима. Холандија и Италија га посебно цене. У Србији је ова „микро пољопривреда“ млада грана са свега десетак произвођача, а међу њима је и Јана Митровић из Београда.

Када је као економисткиња у канцеларији велике корпорације постала мама, Јана је знала да сат од тада другачије куца. Време посвећено послу и оно што остане за породицу се није слагало. Зато је она данас већ трострука мама, млада предузетница и урбана фармерка. Пионир у производњи микробиља у Србији.

„Mени се пуно људи смејало кад сам причала да је моја баба наклијавала клице. И она је исто тако пазила да исхрана буде уравнотежена. Јела је као да је познавала макробиотику. Тако се она хранила, тако је и нас хранила“, објашњава Јана Митровић.

Истраживања показују да је концентрација витамина и минерала у микробиљу од четири до 40 пута већа него у одраслој биљци. Зато га зову храном будућности. До купца стиже свеже и до недељу дана је употребљиво. Изгледом и по времену сазревања налази се тачно између клица и бејби поврћа. Јанина урбана фарма узгаја више од 15 врста.

„Ми не користимо ГМО семе, ни третирано семе. То не долази у обзир. Нити клице, нити микробиљка не смеју да се производе из било чега што је третирано. У принципу се све своди на земљу, воду и осветљење или сунце, ако имате среће“, наглашава Митровићева.

Каже да мала деца више воле неке неутралније укусе микробиља, пре свега сунцикрет и броколи, који немају изразит укус и нису љути.

„Ми старији мало више нагињемо ка ротквицама, слачицама, мало пикантнијим укусима. Грашак је популаран у хорека сектору зато што је јако леп као украс на тањиру. Поред тога што је леп украс, он је и пун протеина, тако да се препоручује људима који се активно баве спортом и онима који пазе да уносе више протеина него угљених хидрата“, додаје Јана.

Као мама је успела, пошто деца једу броколи, шали се Јана. Признање одаје и економисти који је са малим бизнисом освојио парче великог тржишта.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 08. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару