Читај ми!

Песимистичке прогнозе – кафе ће бити све мање и постаће луксуз

Свет би до 2050. године, и то према умереном сценарију климатских промена, могао да изгуби више од половине обрадивих површина на којима се сада узгаја кафа. Тренутно водећи произвођач кафе на свету – Бразил, овим темпом ће изгубити 79 одсто површина за узгој кафе.

То су закључци нове студије научника у Швајцарској, који су проценили потенцијални утицај климатских промена на неке тропске биљне врсте, укључујући кафу, индијски орах и авокадо.

Све три врсте су важне намирнице којима се тргује широм света, а које највише производе мали пољопривредници у тропском појасу.

Кафа је ту, наравно, најважнија – од ње се у 2022. години очекује зарада од 460 милијарди долара. Трговина авокадом вредна је 13 милијарди, а индијским орахом 6 милијарди долара.

Закључак научника је да ће се услед предвиђених климатских промена значајно смањити површине погодне за гајење ових усева у главним регионима где се оне тренутно производе. Тиме ће бити погођени и узгајивачи и потрошачи.

Будући произвођачи кафе – Кина, Аргентина и САД

До данас се највише истраживања о утицају климатских промена фокусирало на главне прехрамбене усеве, попут пшенице, кукуруза, кромпира и уљаних врста, од којих се сви узгајају у умереним климатским појасевима.

Много мање пажње је посвећено тропским екосистемима, који чине око 40 одсто обрадивих површина у свету, у којима живи око три милијарде људи.

Ове студије почињу да показују изненађујући домет и сложеност утицаја климатских промена на узгој најраширенијих усева у тропима. Још важније, тај утицај неће бити равномерно распоређен и неки делови света, попут Бразила, биће посебно погођени, а неке друге државе моћи ће и да профитирају од климатских промена.

Примера ради, делови Кине, Аргентине и САД постаће погодни за узгој кафе. Оно што је такође извесно јесте да ће се ове промене највероватније и одиграти због веома спорог одговора и реакције човечанства на смањивање емисије угљен-диоксида.

Због тога је, како научници истичу, неопходно прилагођавање предстојећим променама на време – полако треба започети транзицију на друге усеве. Ипак, какве год се мере предузму, многи тропски усеви ће највероватније постати оскуднији и, стога, скупљи у будућности.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 08. септембар 2024.
31° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару