Читај ми!

Да би се решили инвазије пацова на острву Фаралон надлежни ће отров бацати из хеликоптера

Званичници и еколози за очување дивљих животињских врста упозоравају да су потребне хитне и драстичне мере за искрењивање пацова на осртвима Фаралон недалеко од обале Сан Франциска који су постали озбиљна претња ендемским врстама. Међутим, са предложеним решењем се не слажу сви.

Државни званичници одобрили су план за истребљење инвазивних пацова на калифорнијским острвима Фаралон бацањем отровних мамаца из хеликоптера.

После вишечасовне и бурне дебате, надлежни су са пет према три гласа прихватили контроверзни план који је изнела Америчка федерална агенција за рибу и дивље животиње.

Одобрење је изгласано упркос примедбама локалних активиста за заштиту животне средине који страхују да ће отров родентицид убити не само пацове, већ и галебове и сове које се гнезде на овим острвима.

Ако регионални директор Федералне агенције одобри овај план, до јесени 2023. године дејство отрова на острву ће бити неутрализовано, саопштила је Aгенција за дивље животиње.

Званичници за дивље животиње и еколози који спроводе истраживања на острву тврде да су потребне хитне и драстичне мере за искорењивање пацова, који представљају претњу ендемским врстама – укључујући даждевњаке, зрикавце и бројне врсте птица.

Заговорници плана кажу да је употреба родентицида једини начин да се за кратко време постигне потпуно искорењивање пацова које су на острво случајно донели морнари у 19. веку и да се заштите ендемске врсте чија бројност ће се у наредним деценијама значајно смањити.

Међутим, током вишечасовне и веома емотивне дебате уочи гласања, противници ове мере су упозорили да ови планови минимализују колатералну штету коју ће платити птице и остале грабљивице и животиње.

У предлогу се детаљно наводи да ће оперативци који буду спроводили ову акцију најпре покушати различитим методама да растерају галебове са острва пре него што примене родентицид. Сове и друге грабљивице које би појеле отровне мишеви и отровале се биле би сакупљене и транспортоване са оствра.

Међутим, како је навела Сара Ван и Алијансе за природу, гладне грабљивице које лете дуж калифорнијске обале неће бити могуће држати подаље од отвованих пацова на острву и умреће од тровања. „Дође ми да заплачем на саму помисао на то“, рекла је Ван. „Ако вам звучим љутито, то је зато што јесам страшно љута“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару