Читај ми!

Пошумљавање Малог Рита - 1.500 садница за нови шумски појас

Министарство заштите животне средине обезбедило је средства у износу од 770.000 динара Граду Вршцу за пројекат ревитализације шумских станишта у заштићеном подручју Мали Рит. Посађено је близу 1.500 садница дрвећа, које ће формирати шумски појас, и омогућити да станиште за бројне ретке и угрожене врсте остане заштићено.

Мали Рит представља значајно влажно станиште за птице, животиње и биљке на националном и међународном нивоу. Дом је многим ретким и угроженим врстама и заједно са Вршачким планинама чини предео изузетних одлика.

„Тај тип станишта је иначе изузетно редак и угрожен у нашој земљи, зато што су под утицајем човека таква места исушивана и претварана у обрадиве површине. Ово је један од фрагмената који је још увек сачуван у неком исконском облику и за овај део Баната изузетно значајан", рекао је Миливој Вучановић, чувар природе вршачких планина.

Како Мали Рит карактерише мала пошумљеност, пројекат формирања шумског појаса од изузетног је значаја. Ове године пошумљена су три километра локалитета и посађено је близу 1.500 храста лужњака.

„Циљ нам је био поред примарног подизања пошумљености и унапређење биодиверзитета да формирамо један шумски појас како би физички одвојили шумским појасом заштићено подручје у односу на незаштићени део", истиче Слободан Јовановић, члан Градског већа за пољопривреду.

Акција пошумљавања Малог Рита биће настављена и наредне године, па ће осим трајно видљиве границе заштићеног подручја то постати еколошки коридор за кретање животиња, њихову миграцију и заклон.

Овим пројектом Град Вршац не завршава садњу за ову годину, јер ће у наредне две, три недеље бити посађено и још око 1.000 садница јасена, липе, бреста на различитим локалитетима.

У Вршцу је само током ове године посађено више од 3.500 садница што га сврстава у ред градова који су изнад европског просека по пошумљености на годишњем нивоу.

понедељак, 09. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару