Читај ми!

Снег и олуја изненадили Пекинг, очекује се деценијски рекорд ниских температура

Неочекивана снежна олуја захватила је већи део северне Kине. Снег је пао и у Пекингу, у просеку, 23 дана раније, a затворени су делови ауто-путева. Отказани су авио-летови и поласци возова, или су каснили. Tемпература у Пекингу могла би да падне на рекордно ниску вредност у последњих 10 година.

Најављено је до 40 центиметара снега у неким областима Кине. Становништву се саветује да остане у затвореном простору, а локалним властима да предузму мере предострожности у вези са путевима, железницом, струјом и телекомуникацијама.

Региони нарочито захваћени пандемијом ће примењивати посебне стандарде за уклањање снега и леда – снег се не сме преносити ван одређених подручја, преноси портал globaltimes.cn.

Градске власти Пекинга су саопштиле да су извршене свеобухватне припреме. Припремљено је особље које броји 56.000 чланова, ту су резерве од 33.000 тона средства за топљење снега као и 30.000 тона посебне течности за топљење снега.

На Међународном аеродрому Капитал за сада је отказано десет летова. Аеродром је активирао механизам за реаговање првог нивоа приправности како би осигурао безбедно путовање путника. Аеродром Дашинг прилагодио је планиране летове и смањио њихов број на недељном нивоу.

 

Обустављено је најмање 175 аутобуских линија. Скраћен је интервал између полазака и продужено је време рада у кључним областима како би олакшало путовање путника и смањило време чекања по снегу и невремену.

Најмање девет возова са полазне станице у Пекингу није могло да крене због мећаве.

Док се мећава шири Пекингом, снег је стигао и до суседних Хебеја, Тјенђина, Монголије и такође североисточног кинеског Лиаонинга. Затворено је око 140 путева у Пекингу, Тјенђину, Хебеју, Шансију, Нингсији, Шансију, Ћингају и Лијаонингу.

Пекиншка метеоролошка опсерваторија је још 5. новембра издала жуто упозорење о хладном таласу које се односи на јак ветар, снег, залеђене путеве.

Упозорење на мећаву је у недељу ујутро подигнуто на наранџасто. Очекује се да ће јак снег захватити девет градова и региона широм Кине, саопштила је Централна метеоролошка опсерваторија.

Дубина снега у висинским пределима достићи ће 30 центиметара, а у округу Јанкинг је већ у суботу увече око 20 часова била 9 центиметара.

Леи Леи, главни прогностичар Пекиншке метеоролошке опсерваторије, рекао је да би температура у престоници могла пасти испод најниже вредности за исти период у протеклој деценији.

Просечна температура ће се кретати између -1 и 2 степена Целзијуса током дана, а најнижа температура ноћу између -5 и -4. Најнижа температура у планинским пределима је око 9 степени испод нуле.

Најнижа температура коју је опсерваторија икада забележила у првој половини новембра у последњих десет година је -4 степена Целзијуса 1. новембра 2016. године.

Температура у престоници од уторка ће полако расти.

Први овогодишњи снег пао је у просеку 23 дана раније од уобичајеног првог снега у престоници – 29. новембра. Најранији датум првог снега у метеоролошкој историји Пекинга био је 31. октобар у зиму 1987/88, а најкаснији 11. фебруара у зиму 1983/84. године.

Централна метеоролошка опсерваторија прогнозирала је да ће од суботе до понедељка увече температура од северозапада до југоистока у централној и источној Кини пасти за 8 до 10 степени. У појединим областима пад ће достићи распон од 12 до 14 Целзијусових степени.

понедељак, 09. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару