Читај ми!

Док се у Глазгову чује „бла-бла“, емисија угљен-диоксида се враћа на претковид период

Потрошња фосилних горива напредује ка рекордном нивоу у постковид опоравку и поновном отварању светских економија, а научници упозоравају да ће количина емисија гасова са ефектом стаклене баште довољна за раст просечне глобалне температуре за 1,5 степен бити достигнута за само 11 година.

Глобална емисија угљен-диоксида враћа се на рекордни ниво пре пандемије, показале су нове научне анализе. Ослобађање гасова који покрећу климатске промене достигло је свој највиши ниво још од 2019. године и почетка пандемије, због које је забележен пад емисија за 5,4 одсто.

Сада се, међутим, сагоревање фосилних горива вратило на претковид период много брже него што се процењивало, управо супротно од великог смањивања потрошње које нам је потребно.

Подаци међународног тима научника показују да светски лидери нису искористили пандемију да пређу на „зелену“ енергију и да је само мали део улагања ишао у обновљиве изворе.

Емисије гасова из угља и гаса скочиле су више ове године него што су пале прошле. Потрошња нафте је такође у порасту 2021, али спорије јер је активност у транспортном и саобраћајном сектору и даље успорена.

Пуном паром ка новим рекордима у загађивању

Насупрот већини земаља, емисија угљен-диоксида код највећег светског загађивача Кине, чији председник није ни отишао на самит у Глазгову, заправо је благо порасла током пандемијске 2020. а очекује се да ће до краја ове године скочити за још 4 одсто.

Индија ће ове године забележити огроман раст од 12,6 одсто – дупло већи од пада током пандемије.

Пројекције показују и да ће се емисије штетних гасова у САД и ЕУ до краја ове године повећати за 7,6 одсто, али да остају у складу са дугорочним трендом опадања.

Научници кажу да је врло могуће да ће 2022. године бити постигнуте нове рекордне глобалне емисије, зависно од тога како буде текао опоравак у транспортном сектору и потрошња нафте у њему.

Светски „буџет угљен-диоксида“ је рачун укупних емисија који би омогућио 50 одсто шанси да се раст глобалне температуре задржи на 1,5 степени изнад прединдустријског, али нове анализе показују да ће га човечанство испунити за само 11 година.

Изгледа да је шведска активисткиња Грета Тунберг била у праву када је пре неки дан у Глазгову рекла да нема више времена за „бла, бла, бла“, алудирајући на политичаре који су се окупили на климатском самиту КОП26.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару