Читај ми!

Изузетно ретка птица ћелави ибис скренула с пута и свратила у Хрватску

На Гробничко поље крај Ријеке слетела је птица која је побудила интересовање медија и научне јавности у Хрватској. Птица селица северни ћелави ибис угрожена је врста, а може се наћи у Северној Африци и на Блиском истоку. Име јој је Нова.

Кад се испили, ћелави ибис има перје на глави. Међутим, када порасте глава му остане гола, по чему је и добио име ћелави ибис, пише хрватски портал Морски.

Остатак тела птице која нарасте и до 70-80 сантиметара прекривен је црним перјем које на сунцу има бакренозелен и љубичаст одсјај.

Ћелави ибис има црвени кљун и црвену кожу изузев на врху главе, а на врату дугачко перје. Храни се инсектима, гуштерима, некад и мањим сисарима.

Организација "Waldrappteam", која се бави заштитом ове птице, на званичној страници на Фејсбуку помиње да је Нова одлетела на јадранску обалу и преко мора у Хрватску, одакле се очекује да ће наставити да се спушта још јужније. Како се наводи, птица је скренула са своје уобичајене руте и требало би да схвати да погрешила.

Организација подсећа да је 2019. године јато заштићених птица које је стигло у Хрватску илегално убијено. Зато моле све оне који виде северног ћелавог ибиса да поделе вест како би што више људи могло да се информише.

Ова врста птице изумрла је у Хрватској још у 18. веку, а последњи примерци гнездили су се на подручју Пуле.

Иста судбина задесила је ћелавог ибиса у читавој Европи, а губитак станишта и лов сматрају се главним разлозима за то.

Почетком 21. века светска популација ћелавог ибиса свела се на свега 200-250 јединки, које су опстале на подручју северне Африке и Блиског истока. Колоније ћелавих ибиса су некад живеле по средњој и јужној Европи, Сирији и Алжиру, а преживеле су само оне у Турској и Мароку.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару