Читај ми!

Лукаве лије све чешће долазе у насеља, немојте их се плашити, свраћају накратко

На лабудове смо већ навикли у Београду, на лисице се навикавамо, али изгледа да су оне огуглале на наше присуство.

На лабудове смо већ навикли у Београду, на лисице се навикавамо, али изгледа да су оне огуглале на наше присуство. Ове године грађани су лисице видели на Цераку, Дедињу, Ади Циганлији, а једна таква се ноћима слободно шета насељем Степа Степановић. Иако су неки станари били узнемирени, надлежни тврде да лисице нису опасне и да могу само да помогну да се смањи број мишева и пацова.

Лисице су веома плашљиве, осетљиве, лукаве и веома паметне животиње. Захваљујући којој од ових особина се једна од њих пре неколико вечери нашла усред града, тешко је рећи.

У сваком случају, изненадна посета лисице, која је мирно прошетала бетонираном стазом за пешаке, изненадила је станаре у насељу Степа Степановић. Очевици кажу да се уопште није бојала људи и да је поједине чак отпратила до оближње аутобуске станице.

У близини се налази и један велики супермаркет, више мањих продавница, испред зграда су паркирани аутомобили, али изгледа да сва та урбаност није уплашила животињу.

Грађани кажу да су неке лисице виђене и на Ади Циганлији пре две недеље, али не могу да тврде да су то те исте. Насеље Степа Степановић има доста зеленила, чак и шуме, па у Ветерини Београд кажу да није необично да се лисице нађу на таквим местима.

„Лисице знају да се спусте у град када су у близини, а с обзиром да су близу насеља велике шуме око Торлака, није неуобичајено да има лисица“, каже Будимир Грубић, директор Ветерине Београд.

Нема разлога да се грађани плаше, кажу у Ветерини Београд. Пријаве су стигле јуче па су екипе већ на терену. Дивље животиње на територији града се већ 40 година превентивно вакцинишу из ваздуха, тако што им се бацају мамци који су за њих врло примамљиви, па последњих 15 година у Београду није забележен ниједан случај беснила.

„То је такозвани пелет систем, односно оралне дражеје које лисице и друге животиње врло радо поједу“, наводи Грубић.

Животиње се у потрази за храном често приближавају људима. Овакви случајеви су ранијих година забележени и на Бежанијској коси, у Липовичкој шуми, Земун Пољу, али и у самом центру града, у Симиној улици, где су пре 7 година пронађене две срне, а једна је прошетала кроз радњу у Пожешкој.

Памтимо и шок који су доживели Новобеограђани 2019. године, када су у околини Ушћа, а затим и у блоку 30, угледали крдо дивљих свиња.

Животиње углавном ноћу иду у лов, па их тада људи најчешће и срећу. Лове пацове, мишеве, и тако помажу у сузбијању глодара на подручју града. Многи се ипак питају зашто лисице често не беже од људи и не боје их се.

„Може да укаже на то да је и раније долазила, али није била виђена и због тога јој је тај простор и амбијент познат“, објашњава Грубић.

Многе животиње су законом заштићене. Зато суграђани, када их примете, треба да позову Ветерину Београд, чије ће екипе изаћи на терен, ухватити их, а потом вратити у природно станиште.  

понедељак, 09. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару