Читај ми!

Како у борби са стресом помажу црни и црвени глог, матичњак, валеријана и реиши гљива

Нагомилани стрес, ком смо сви изложени, неминовно оставља последице на наше здравље. Несаница, нервоза, повишен крвни притисак, срчани проблеми или чир на желуцу, само су неки од проблема који се јављају услед убрзаног темпа живота. Како биљке могу да нам помогну да се изборимо са стресом?

„Глог се у народној медицини и траварству користи неколико векова, то можда звучи као дуго, али када причамо о траварству, то је један релативно кратак период у односу на камилицу, рицинус или хајдучку траву, које се користе још из праисторије. Код нас расте црвени глог, а постоји и црни, који је нешто ређи, расте у југоисточној Србији. Подједнако су лековити и црни и црвени глог, а користе се и цвет, и лист, и плод", рекао је Момчило Антонијевић, новинар и народни травар.

Од глога се прави чај, као и тинктура, која јако добро делује на „прегоревање на послу". То је однедавно постала званична болест коју је признала Светска здравствена организација и детектовала као веома чест поремећај који представља скуп симптома проузрокованих стресом на послу. О томе се све више говори, а сви ми можемо да поднесемо различите нивое стреса у току дана или неког дужег периода.

„Глог помаже ако наше срце трпи. Помаже код узнемирености и несанице. Добро га је помешати са матичњаком, јер ове биљке делују благотворно на срце. Матичњак је најбољи биљни лек против нервозе, несанице и напетости. Помаже и код тензионих главобоља", истакао је травар.

Додаје да валеријана помаже да се одоли свим искушењима која пред нас ставља стрес, као највећи непријатељ модерног човека. Корен валеријане садржи једињења која делују умирујуће. Она је најбољи лек за несаницу и анксиозност. Потребно је одређено време пити препарате са валеријаном, око 10 дана, да би се показало дејство. Не ствара навику, а препоручује се у комбинацији са матичњаком људима који имају ангину пекторис.

„Ако узимате валеријану требало би да избегавате управљање моторним возилима", напомиње Момчило.

Истиче да је кантарион најбољи природни антидепресив, а добро делује и на обнављање слузокоже желуца. Препоручује се људима који имају проблема са чиром на желуцу и дванаестопалачном цреву.  

понедељак, 09. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару