Читај ми!

Светска изложба у Дубаију даје наду да се компаније окрећу зеленом пословању

ЕКСПО Дубаи – прва Светска изложба организована у арапском свету – отворила је врата за ширење сарадње Србије са земљама тог региона. Пословна делегација наше земље, показала је да Србија може да понуди много више од добре хране, традиције и лепих предела.

Решеност да се умрежи са кључним актерима светске бизнис заједнице, Србија је показала већ прве седмице Експоа посвећене глобалном очувању климе. Наше компаније које послују у Емиратима виде нове шансе.

„Експо је заиста одлична прилика да тај модел презентујемо и другима и да видимо како неке домаће компаније из Србије и региона могу наћи добре партнере и обрнуто, како ти добри партнери могу наћи нас за улазак на европско тржиште“, наводи Един Гараплија из тима који се бави превенцијом од природних катастрофа.

„Издвојили бисмо један састанак са водећом немачком компанијом која је заинтересована за наш производ – мобилну соларну приколицу, коју бисмо користили за истраживања у деловима где нема електричне енергије“, напомиње Марко Марковић.

„Пољопривредне компаније из региона баве се пољопривредом у региону и ван њега и нама је онда интересантно да са великим комбинатима успоставимо сарадњу", истакао је др Срђан Крцо, дигитална решења за одрживи развој.

Од ове јесени Унесково највеће заштићено подручје у Европи, Европски Амазон су мора, Драва, Дунав. Регион пет земаља укључујући и Србију.

„Ми морамо д асе осигурамо да реке наставе слободно да теку, да радимо на обнављању животињских станишта, да заштитимо то подручје. Зато смо овде, да представимо наш рад, да имамо подршку компанија јер без њих нема приче о одрживости региона", рекла је Ирена Раичевић, wwf adria.

"Овде смо представили заинтересованим странама Регистар ризика од катастрофа. То је новина која се ради у Републици Србији. Радимо на томе да наше капиталне инвестиције, како државне тако и индивидуалне, и приватног бизниса буду безбедније у будућности“, истиче Сандра Недељковић, заменица директора Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије.

„Сарадња између Републике Србије и УАЕ је одлична. Данас смо добили много нових сазнања о Србији, младим стручњацима као и пословне савете који могу да се примене на тржишту Емирата“, наводи Абдулах Алхуајми, бригадир Цивилне заштите Уједињених Арапских Емирата.

Иако смо сведоци убрзања климатских промена и далеко од циља да заравнимо температурнукриву, светска изложба у Дубаију ипак даје наду. 

Пословни људи и компаније из читавог света управо у зеленом пословању, препознају економски напредак уз решавање климатске кризе.

понедељак, 09. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару