Читај ми!

Изливање нафте угрозило живи свет дуж обала Калифорније

Еколошка катастрофа погодила је обалу јужне Калифорније пошто се због квара на подводном нафтоводу хиљаде галона нафте излило у Тихи океан.

Нафта која се у понедељак излила недалеко од обала јужне Калифорније, према упозорењу које је издала обалска стража, има размере еколошке катастрофе, преносе амерички медији.

Птице и рибе почеле су да наплављују обале док 570.000 литара сирове нафте гуши све што живи у мору и од мора јужно од Лос Анђелеса.

До цурења је дошло у близини платформе „Ели“ која је изграђена 1980. године и једна је од 23 платформе за вађење нафте и гаса у савезним водама у близини Калифорније, наводи Лос Анђелес тајмс.

Део обале дуг 24 километра затворен је за јавност, риболов је обустављен, а посаде рибарских бродова су се укључиле у акцију чишћења једног од највећих изливања нафте у Калифорнији у последњих неколико деценија.

Градоначелница Хантингдон Бича Ким Кар најавила је да ће плаже вероватно остати затворене недељама, можда чак и месецима.

Обалска стража Сједињених Држава која руководи акцијом чишћења, објавила је да су успели да извуку једва три одсто од укупне количине која се излила у океан, као и да су постављене бране за задржавање нафте. Процењује се да се мрља проширила на око седам километара.

Компанија "Amplify Energy" која управља нафтоводом наводи да су одмах „ради мера опреза, све производне и цевоводне операције на бушотини затворене“.

Извршни директор Мартин Вилшер је обећао да ће компанија предузети све потребне мере како би санирали изливање. Додао је да је специјалним возилом на даљинско управљање највероватније откривено место цурења нафте и да ће одмах бити упућена ронилачка екипа.

Еколози упозоравали на опасност

Надлежни упозоравају становништво да не додирују, нити покушавају да сами спасавају било коју дивљу животињу коју пронађу, већ да позову надлежне службе. Бројне локалне власти рекле су становницима да се држе даље од загађене воде и потраже медицинску помоћ ако дођу у контакт са загађеним материјалом.

Проблем изливања нафте већ деценијама мучи Калифорнију и њено становништво. Призори угинулих делфина покривених нафтом и плаже умрљане катраном код Санта Барбаре 1969. године изазвале су велики одијум јавности према приобалној експлоатацији нафте.

Савезна Држава Калифорнија од тада није издала ниједну дозволу за бушење нафте, међутим, њена надлежност се протеже само на око пет километара од обале. Низ нафтних платформи дуж целог морског предела, од којих су многе лако видљиве и са обале, добиле су дозволу од федералних власти Сједињених Држава.

Еколози су у више наврата скретали пажњу на старост појединих платформи за које тврде да су већ зарђале и да нису адекватно одржаване, као и да представљају велики ризик.

Узрок новог изливања нафте није коначно утврђен, али према наводима Лос Анђелес тајмса цурење на цевоводу које повезује две платформе у пољу Бета, којима су тада управљали Мобил и Шел, откривена су још пре 22 године. Постоје нагађања и да је пуцање цеви можда изазвало бродско сидро. Према Си-Ен-Ену, отвор је барем делимично затворен.

понедељак, 09. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару