Читај ми!

Време је да неке биљке унесемо са терасе, како да то најбоље урадимо

Деветогодишња Кристина Спасојевић у расаднику својих родитеља проводи слободно време. Каже да се међу биљкама осећа слободно и лепршаво. Скренула нам је пажњу на сезонске обавезе.

Полако долази време за премештање собних биљака у затворен простор, то треба урадити пажљиво и лагано да би се биљке прилагодиле и прово их треба унети у неки заштићен простор или негрејану просторију. У обзир долази и застакљена тераса.

Кристина воли све биљке, али највише собне.

„Моја омиљена собна биљка је сансеверија, она не воли директно сунце, воли тесне саксије, тамно место и ретко се залива. Пречишћава ваздух од штетних материја и може највише да нарасте метар. Народни назив јој је индијанско перо, афричко копље или свекрвин језик. Отпорна је на топле зиме, у кући можемо да је држимо близу прозора. Ова биљка лети може напоље, али не на директно сунце, и током зиме је уносимо и држимо је даље до радијатора. Ову биљку заливамо ретко, једном у месец дана", испричала је Кристина Спасојевић, ученица и велики љубитељ цвећа.

Њени родитељи кажу да посебно воли да прегледа биљке и уклања штеточине.

Оно што је основно и што прво треба уредити јесте прегледати биљке и проверити да нема штеточина јер ће оне у затвореном простору много брже да се размножавају. Једна од таквих је црвени паук.

„Јако битно за здравље биљке је да, ако видимо црвеног паука, узмемо ватицу и алкохол и обришемо цео лист", саветује Кристина.

У борби против црвеног паука могу се користити разни препарати на бази алкохола, сапунице, маслачка, дувана, камилице, белог лука. Пауци не воле влагу, па је прскање водом најјефтинија превентивна мера.

Црвени паук или баштенска гриња живи и на отвореном и у затвореном.

Женке се у јесен сакупљају на скривеним местима и образују грудве. Са биљке на биљку их преноси ветар.

На листовима се појаве ситне беле тачке због којих цео лист мења боју, постаје светлији, вене и суши се. Брже се шире кад је ваздух сув, па просторије чешће треба проветравати, а биљке освежавати водом.

Алкохолом се могу опрати и саксије, прозорни оквири и напрскати завесе уколико се цвеће налази на прозору. Тај третман треба понављати на седам дана.

Кристина има поруку за вршњаке, али и за одрасле: „Требало би да негују биљке зато што науче о штеточинама и науче да их негују. Требало би да гајимо биљке зато што нам дају кисеоник, да будемо весели и добри."

понедељак, 09. септембар 2024.
20° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару