Читај ми!

Бео зоо врт добио принову, рођено младунче нилског коња

Београдски зоолошки врт добио је још једног члана јер је на свет дошло младунче нилског коња, а чији се пол још увек не зна, јер се од рођења крије иза мајке, рекао је биолог Бео зоо врта Кристијан Овари.

Овари, који већ годинама води рачуна о животињама, каже за Танјуг да су сви у Зоо врту пријатно изненађени како је протекао порођај женке нилског коња, без инцидента и у најбољем реду.

Појашњава да је мама Јулка брижна и помало неповерљива, јер љубоморно чува своје младунче од знатижељних погледа посетилаца.

Истиче да се пак најслађи призори младунца и мајке могу видети у скопу јутарње рутине, када се базен празни, како би се променила вода, у коју, како каже, због обилне исхране, нилски коњ продукује чак 50 килограма отпада.

„У току дана можемо да видимо младунца који спава мајци на носу и кога она сакрива од људи. Све време окупира њену пажњу, а када су лепи временски услови онда воли да се игра са њим“, рекао је Овари у Бео зоо врту.

Овари каже да ће ветеринари прегледати младунче нилског коња када још мало ојача, те да ће се тада утврдити све њене карактеристике, као и да нема потребе да се беба помера јер тренутно добија све што јој је потребно од мајке.

Биолог каже да су нилски коњи понос Бео зоо врта дужи временски период, а да се сваке године роди по једно младунче.

„Трудноћа нилског коња траје 292 дана, нама је јако драго да је Јулка тако добра мама али због скривања младунца још увек не можемо да утврдимо пол“, наводи Овари.

На питање шта че се догодити са бебом нилског коња у наредном периоду, Овари објашњава да Зоо врт има политику да не размножава животиње уколико не може да их удоми, али да на срећу, када је рећ о нилским коњима, постоји велика потражња лиценцираних зоо вртова, који, каже, имају одличне услове.

„Неколико младунаца до сада је превезено авионом за Јужну Америку, младунци морају да имају боље услове од ових које ми имамо. За најмлађег члана чемо видети како ће се ствари одвијати, у сваком случају, у наредних 6 месеци ћемо знати његову судбину“, наводи Овари.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
20° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару