Читај ми!

Ретке птице – неће бити ни ретке, јер небригом могу да нестану

Република Србија налази се у једном од шест европских центара биолошке разноврсности. На простору наше државе који захвата мање од једног процента Старог континента, гнезди се и сезонски среће чак две трећине врста птица које насељавају Европу. Ипак, оне који добро познају ову област забрињава чињеница да за чак 123 врсте постоји ризик од ишчезавања.

Слободан Кнежевић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, истакао је да је најзначајнији фактор, који директно угрожава птице – губитак станишта.

„Ако не посветимо довољно пажње заштићеним подручјима које треба заштитити, нема ни извесног опстанка свих ових врста птица. Оне немају где да се хране, где да обављају своју репродукцију, јер ако немају где да бораве, нема ни изгледа да ће оне опстати", рекао је Кнежевић.

Истиче да птице не могу да се навикну на брзи развој који човечанство доживљава у последњем веку, када „масовна глад за ресурсима диктира брзо и масовно ишчезавање бројних врста“.

Све додатно забрињавају директни фактори ризика који долазе од човека: тровање, хватање и трговина птичјим врстама, криволов, као и огромна електрична мрежа.

„Оно што се може видети у развијеним земљама, као пример добре праксе, јесте да се климатске промене и губитак биодиверзитета стављају на прво место, када је у питању заштита природе и заштита угрожених врста. Имам утисак да код нас заштита природе не заузима високо место на агенди политичара, а то треба схватити озбиљно", напоменуо је Кнежевић.

У зоолошком врту у Београду, који има едукативну улогу, и улогу очувања одређених животињских врста, живи птица, која се нажалост може видети само ту, у врту.

„Велика промена у пословању зоо-врта, била је измена плана збирки: од четири врсте лешинара који су насељавали простор Србије остали су само примерци који живе у врту, ту је и бела кања, која је по процени стручњака осуђена на изумирање, ту су и орлови брадани. Сваки живот је вредан и ми ћемо се за сваки борити", рекао је Кристијан Овари, биолог у Београдском зоолошком врту.

уторак, 10. септембар 2024.
20° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару