Читај ми!

Отисци стопала диносауруса у Аризони стари 200 милиона година, сачувани чудима природе

Пре око двеста милиона година област у близини градића Моенаве у Аризони била је мочвара по којој су ходали диносауруси. Данас је то прашњаво, ветровито пространство са пустињским пределима које насељавају припадници Навахо народа. Једна од најопсежнијих и најбоље очуваних колекција отисака диносауруса налази се у Северној Америци.

Сачувани отисци диносауруса на овим просторима потичу из периода ране јуре, геолошког раздобља које је почело пре 201,3 милиона година, а завршило се почетком средње јуре, пре 174,1 милион година.

Није могуће са сигурношћу утврдити која врста диносауруса је оставила ове отиске, али геолози су на основу проучавања на терену утврдили да је постојала плитка вода која је текла овим просторима. Зато су сачувани трагови диносауруса.

Неки од догађаја природе, вероватно клизиште, брзо су затрпали то подручје и сачували га, а ветар и ерозија милионима година од тада полако су га открили.

Фосили dilophosaurus wetherilli пронађени су у близини и одговарали би временском периоду и величини многих отисака стопала у Моенавеу. Љубитељи филма Парк из доба јуре могу се сетити Дилофосауруса који је показао да проширује вратне наборе и избацује лепљиви отров, способности за које нема стварних доказа да их диносаурус има.

Овај диносаурус био је много већи него што се приказује у филмовима, и био је један од највећих копнених предатора у Северној Америци тог времена.

Ако желите да посетите овај локалитет, до њега ће вас одвести ручно израђени путокази постављени на стотинак метара пре скретања са ауто-пута. Пут је земљани и нераван, а води до сувенира које продају Навахои.

Посетиоци могу сами да лутају траговима диносауруса, али тамошњи продавци такође нуде обиласке са водичем за малу донацију, где ће вам бити показани неки од боље очуваних трагова.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару