Читај ми!

Амури ломили мередове на пецарошком маратону

На језеру Краљевац у Делиблату код Ковина одржава се маратон у пецању шарана који траје 150 сати.

Пецања шарана нема без стрпљења, али треба имати баш челичне живце па га вребати недељу дана 24 сата дневно.

„Кад одемо и на Дунав пецамо по седам, осам дана, а ово је баш отприлике тај систем пецања где имате и чамац, и сонаре, тако да 24 сата, опуштено. Правимо мало и роштиљ, играмо карте, па кад риба удари, ми је извадимо. Али већином се дружимо и уживамо“, каже Саша Шкиљо из Карп тима „Шварц“ из Београда.

Шарански маратон на језеру Краљевац у Делиблату организовали су Карп тим „Шварц“ из Београда и Удружење риболоваца „Делиблатско језеро“.

Од двадесетак екипа из Србије и иностранства, неке су се у старту издвојиле уловом капиталних примерака амура.

„Ово су велике рибе, много јаке. Поломиле су нам чак и један мередов и то два пута, па смо га настављали. Све у свему, добро је“, наводи Младен Милојевић из Мале Крсне.

„Да би били сигурни сви такмичари ко је упецао какву рибу, сликамо лепо рибу са таблом и онда они врате рибу назад у воду“, објашњава судија Зоран Тодоровски.

Шаранџије себе сматрају риболовачком елитом. Њихова опрема некада зна да буде скупља и од аутомобила којим је превозе, па се често каже да се шаранским риболовом баве они који имају вишак времена и вишак пара.

„Већ како ко према свом буџету одабере опрему, од тога зависи, али то није битно. Најбитније је да се буде поред воде, у природи и да се ужива у томе што се ради“, сматра Данило Нонин из Београда.

Специјални резерват природе „Краљевац“

Језеро Краљевац има површину од 170 хектара и део је истоименог специјалног резервата природе који захвата и рубове Делиблатске пешчаре. У њему живи 25 врста риба. Овде се гнезде и бројне птице мочварице, а посебно је и по плутајућим острвима којих има још једино на Власинском језеру.

„На отприлике 120 хектара се пеца. Редовно се порибљава, редовно се ради рибна основа, праћење стања, не само риба, него комплетног живог света“, напомиње Александар Сармеш, Управник СПР „Краљевац“.

Последњих година Краљевац је све популарнији међу љубитељима природе. Пионир сеоског туризма у Делиблату је Александар Цветковић, који се пре шест година са супругом доселио из Врања.

„Имамо ове који воле природу и језеро. Имамо породичне људе који долазе са породицом на викенд одморе. Имамо и доста странаца. Наравно, то нам је сада мало ускраћено због овог са короном, али углавном имамо. Долазе туристи из целе Србије и из иностранства“, каже Цветковић.

У време посете екипе РТС-а у шаранском маратону је водила екипа из Мале Крсне, са шест упецаних амура. Победник ће бити тим чији улов у укупном збиру буде имао највише килограма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару