Читај ми!

Чуваркућа је лековита, али и штити кућу од грома

Сви бисмо волели да разнобојне цветове, украсно жбуње и лековито биље почетком јесени пренесемо у куће и станове. Важно је наћи им добро место које је топло током зимског периода.

И поред великог дворишта гајимо биљке и у саксијама, и то су углавном биљке које не презимљавају. Да би биљка у саксији била здрава, важно је да саксија буде од природних материјала. Најчешће се користе керамичке или саксије од теракоте.

„Чуваркуће које расту на крововима кућа наших бака, које су ту посађене да би чувале кућу од грома, су заправо те које су најлековитије. Чуваркућа у Србији расте свуда, на Старој планини, на Златибору… Њено латинско име означава да може да живи заувек, а у питању је драгоцена биљка која може да нам помогне да очувамо и повратимо наше здравље", истакао је Момчило Анастасијевић.

Додаје да се чуваркућа у нашем народу првенствено користи за лечење инфекција уха и то тако што се свеж сок листа накапа директно у ухо. Чуваркућу не можемо да сушимо пошто је то сукулентна биљка, користимо је само у свежем облику. Може се мешати и са медом. У народу је познато да чуваркућа делује на вирус херпес зостер, а може се користити орално и споља, тако што се мажу болесни делови коже.

За чуваркуће је важно да добијају много светлости, а заливање треба да буде ретко, јер од превише влаге могу иструлити.  

уторак, 10. септембар 2024.
20° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару