Читај ми!

Кућни љубимци могу бити позитивни на коронавирус, али не значи и да ће оболети

У кућама које имају љубимца он је део породице. Сви воле да га мазе, а није реткост, и да га пољубе. То се у време пандемије не препоручује јер човек, мада ретко, али може да пренесе вирус на животињу.

На стотине истраживања о коронавирусу рађено је до сада у свету. Многа се односе и на животиње.

„Постоји неколико релевантних радова где су нађена антитела и где је изолован вирус из узорака паса и мачака, али апсолутно не представљају никакав релевантан проблем за обољевање. Ја ако кажем пас и мачка, више мачка него пас, могу носити вирус у себи, што не значи и оболети, а у веома малом проценту, рекла бих пре у промилима, могу да покажу и клиничке симптоме“, објашњава проф. др Радмила Решановић са Фалкутета ветеринарске медицине.

Симптоми су слични симптомима других болести које се јављају код животиња, објашњава професорка, са дрхтавицом, високом температуром, а може се појавити пролив и повраћање. Дешава се и да буде праћено чак и кашљем и пнеумонијом, а може бити и потпуно асимптоматски.

За сада није забележен ниједан случај у амбуланти на Фалкутету ветеринарске медицине. Кажу да је веома тешко да се коронавирус пренесе са човека на животињу, а за то да ли може да се пренесе са животиње на човека нису добили веродостојан податак.

Са терена нису добили ниједну пријаву да је нека домаћа животиња оболела. Мада, у свету је на неколико фарми забележено да су птице биле позитивне, па су биле изоловане све животиње. Постоје и зоолошки вртови где су короном биле заражене велике мачке, али у нашем зоолошком врту није забележено да је нека животиња била позитивна.

„До сада није било оправдане бојазни за ковид, из простог разлога што је особље Зоолошког врта у првом кругу већ примило вакцине. Добар део људи у првом турнусу је прележало болест, тако да смо се ми ту у старту добро снашли са целом том ситуацијом карантинирања и припрема итд. Уведене су дезобаријере, посебне мере, али у случају да нам се укаже нешто од тих симптома који би указали на болест, дефинитивно би те животиње биле испитане“, напомиње Кристијан Овари, биолог Зоолошког врта Београд.

Стручњаци кажу да првенствено треба да водимо рачуна о личној хигијени, а да животиње не треба дезинфиковати асепсолом, алкохолом и другим средствима, јер можемо да им оштетимо кожу.

уторак, 10. септембар 2024.
20° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару