Читај ми!

Кућни љубимац није играчка - када је и да ли је право време за новог члана породице

Да ли постоји време у години које је најповољније за кућног љубимца? Када је породица спремна за пса, мачку, птицу, зеца, рибицу хрчка, или неког егзотичног љубимца? Да ли прилагођавање на нову звезду домаћинства мора да буде са стресом?

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Александар Гаврић, из организације "Animal rescue Serbia", истакао је да на улицама Београда имамо најезду кунића, јер је време годишњих одмора, а кунићи су порасли и нису патуљасти, како су говорили њихови улични продавци.

"Људи најчешће из погрешних намера узимају кућног љубимца. Они нису играчке. Прво треба да размисле о томе да ће им љубимац бити члан породице, да ће дете да се веже за њега, али неће бринути о њему", истиче саговорник.

Шта све треба знати пре узимања кућног љубимца

„Прво треба размислити о условима у простору. Не треба узимати пса, мачку, или другу животињу према екстеријеру. Потребно је проучити расу, навике и понашање те расе. Да ли ће пас тражити много или мало шетње. Зец се доста осећа. Људи узимају кунића и не размишљају да ће он да буде у кавезу, да није научен да пишки и каки где треба, као пас и мачка. Сви глодари врше нужду где стигну. Људи праве грешке, а могу и да позову нас да причамо о тој теми, да им дамо савет", истакао је Александар Гаврић.

Алергије на кућне љубимце

„Уобичајени превид су и алергије, па је потребно да се људи распитају која врста алергије је присутна, ако има индиција. Савет је да одете код неког ко има животињу какву желите да купите, па да се тако тестирате на алергију", рекао је Гаврић.

Трошкови за кућног љубимца

„Ако кренемо од паса, препоручујем да узмете напуштеног, уличног пса, мешанца, они су много отпорнији на разне болести. Уштедели сте у самој куповини животиње, а тај пас ће да вам врати исту љубави, као и расни пас. Пси су постали много отпорнији, јер је на улици природана селекција", напомиње Александар Гаврић.

Додаје да препоручује одмах стерилизацију и кастрацију, која продужава живот љубимцу, предиспозицију на разне болести и смањује трошкове.

Деца треба да одрастају уз животиње

„У зависности од љубимца, деца треба да одрастају уз љубимца. Пси су погоднији, али су мачке бољи васпитачи деци, јер оне не дозвољавају да их дете малтретира. Тада огребу и научи дете како треба да се понаша са животињом. Наравно, зависи и шта дете воли. Генерално, деца треба да одрастају уз животиње", напомиње Александар Гаврић из „Animal rescue Serbia".

Организација „Animal rescue Serbia", имала је кампање симпатичних слогана „Ми сми жедни", „Покупи да те се пас не стиди", „Ја не носим обућу".

„Веома смо задовољни акцијом, јер многи грађани нису размишљали о томе, а ми смо им скренули пажњу на такве ствари. Не бих да плашимо људе, али постоји опасност да се деца заразе од измета паса, у коме постоје неке остеонозе које могу да се пренесу на људе.Треба водити рачуна и због других и због нас, а и да нам град изгледа лепше", закључио је Александар Гаврић из организације „Animal rescue Serbia".

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару