Читај ми!

Неочекивана киша на Гренланду – ново упозорење на последице климатских промена

Први пут је забележена киша у области ледене капе Гренланда, где су температуре обично знатно испод нуле на врху који досеже висину од 3.216 метара. Падавине су јасан знак климатске кризе, упозоравају стручњаци.

Научници Станице америчке Националне научне фондације приметили су кишу током 14. августа, али нису имали инструменте за мерење, јер су падавине биле неочекиване. Широм Гренланда је из облака пало приближно седам милијарди тона воде.

Киша је падала током изузетно топлих три дана на Гренланду, када су температуре местимично биле 18 степени веће од просека. Као резултат тога, топљење је примећено у већем делу Гренланда, на површини око четири пута већој од Велике Британије.

Недавни извештај Међувладиног панела о климатским променама закључио је да је „недвосмислено" да емисије угљен-диоксида услед људских активности греју планету и изазивају топљење леда и подизања нивоа мора.

Гренланд је такође имао „епизоду" топљења у јулу, чиме је 2021. постала једна од само четири године у прошлом веку у којима је забележено тако распрострањено топљење ледених површина.

Остале године које су биле кризне у том смислу су 1995, 2012, и 2019.

Глобални ниво мора порастао би за око шест метара када би се сав гренландски лед отопио, иако би за то били потребни векови или миленијуми. Али свакако да топљење са Гренланда још од 1994. године подиже ниво мора и угрожава светске обалне градове.

Лед на Гренланду се топи брже него икад у протеклих 12.000 година, проценили су научници.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару