Читај ми!

Потпуно аутономна кошница опремљена вештачком интелигенцијом може да спречи изумирање пчела

Израелски стартап Бивајс конструисао је прву потпуно аутономну кошницу под називом „Бихоум“ (Beehome) опремљену роботским пчеларом који има функцију лекара и чувара и подржава природну интелигенцију пчела.

У свету је дошло до драстичног пада броја пчела, углавном због интензивне пољопривреде, употребе пестицида, штеточина и климатских промена. Израелска стартап  компанија Бивајс (Beevise) развила је аутономну роботску кошницу у намери да смањи ове ризике.

Кошница је отприлике величине теретне приколице и у њу могу да стану 24 колоније.
Конструктори користе вештачку интелигенцију, машинско учење и прецизну роботику за спасавање и заштиту пчела. Модуларни комерцијални роботски пчелињак такође обавља 24-часовни надзор, а паметна технологија повећава капацитет опрашивања и производњу меда.

Сар Сафра, извршни директор компаније Бивајс, сматра да ће ове кошнице заштитити глобални ланац снабдевања храном, сузбити утицај климатских промена и повећати одрживост. „Ако су пчеле заштићене, заштићени су и читави екосистеми.“

„Када имамо глобални годишњи пад пчелињих заједница од 35 одсто, које опрашују 75 одсто усева, непосредна и озбиљна претња глобалном снабдевању храном је јасна. Спречавање губитка пчелињих заједница омогућава веће опрашивање и производњу меда“, додаје Сафра.

Конструктори су редизајнирали класичне кошнице из темеља и надају се да ће њихова роботска кућа за пчеле успети да реши многе проблеме које је до сада било немогуће превазићи.

Систем се у потпуности напаја на соларни погон и управља са 24 колоније. Прати њихов циклус, као што су опрашивање, производња меда и репродукција.

Систем Бихоум укључује аутоматизовани роботски систем за управљање леглом, систем за надгледање заснован на рачунарском виду, доношење одлука на основу ВИ и аналитичких алгоритама, као и аутоматизовани систем бербе меда и систем за контролу штеточина, храњење и терморегулацију.

Бихоум смањује смртност пчела за 80 одсто, што доводи до повећања приноса од најмање 50 одсто, а уједно елиминише 90 одсто мануелног рада који је потребан на традиционалним кошницама“, напомиње Сафра.

Аутономна кошница не замењује пчеларе, већ им даје алате за другачије бављење пчеларством.

„Традиционално, све док пчелари физички не посете кошнице, немају појма шта се у њима дешава. Поред тога, пчеле могу да лече само када су ван кошнице“, наглашава Сафра.

„Коришћењем Бихоума сви поступци пчелара су засновани на подацима, јер тачно могу да виде шта се дешава у њиховим кошницама 24/7 и да на даљину обављају све потребне радње.“

„Бивајс“ је већ прикупио 40 милиона долара од приватних инвеститора, а више од 100 његових система се већ користи у Израелу и Сједињеним Државама.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару