Читај ми!

Ако овако наставимо да се односимо према природи, нећемо опстати као врста

Пожари који овога лета букте широм света најгори су од када су почела сателитска осматрања, а и по количини угљен-диоксида који је испуштен у атмосферу. Последица су глобалног загревања, а проузроковаће још веће глобално загревање и несагледиву штету по живи свет на планети. Стручњаци упозоравају да је повратак природним решењима једини начин да се успоре климатске промене.

Пожари су овог лета у атмосферу избацили стотине мегатона угљен-диоксида. Више од половине угљен-диоксида потиче из Северне Америке и Сибира. У Јужној Америци и Африци сезона пожара тек предстоји.

„Урађене су процене да ће овакви догађаји у будућности бити све чешћи. Чим расте температура, повећавају се екстреми високих температура. То су бољи услови за сувље време. Чим је сувље време, то су повољнији услови за избијање пожара“, објашњава метеоролог др Ана Вуковић Вимић.

У Европи је ватрена стихија прогутала стотине хиљада хектара шума, а у свету на милионе хектара.

„Са већ уништеном или деградираном природом коју имамо, са мањком шума и природних екосистема који већ имамо, овако нешто је заиста погубно по живи свет који насељава станишта која горе. Такође је погубно јер долази до повећања температуре океана, до губитка кисеоника, повећања угљоводоничне киселине у води. Све то узрокује притисак на живи свет океана“, наводи Милица Мишковић из Међународне уније за заштиту природе IUCN.

У извештају Међувладиног панела за климатске промене који су Уједињене нације окарактерисале као црвену линију за човечанство, оцењује се да ће глобалне температуре за деценију вероватно премашити планиране циљеве Париског климатског споразума. Прогнозе су да ће се ситуација погоршавати.

У нашем региону просечна температура расте брже него у другим деловима света.

„Већ није могуће зауставити климатске промене. Ту смо већ закаснили. Фокус разговора је у великој мери на смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште и на ублажавање климатских промена. То је нешто што је на глобалном нивоу неопходно и без чега се не може, јер ће се иначе температура повећати на преко пет степени, а то ми као врста нећемо моћи да издржимо“, наглашава Жарко Петровић из УНДП Србија.

А решења су позната. Уместо да се крче и пале шуме, неопходно је масовно пошумљавање, уместо фосилних горива – прелазак на чисте изворе енергије, смањење и рециклажа отпада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару