Читај ми!

Систем заливања кап по кап ће вам уштедети време и труд, али и воду

Радови у башти, било да гајимо поврће или цвеће, захтевају доста времена и труда. Како бисмо себи олакшали посао служимо се разним техникама, а систем заливања кап по кап не само што нам штеди време, већ штеди и воду.

Заливање баште, које често не буде само заливање, већ и окопавање, чупање корова и ђубрење, захтева доста времена и често изискује велики напор. Како би олакшали себи, најбоље је инсталирати систем за заливање кап по кап који има бројне предности.

Предности овог начина заливања су вишеструке, а једна од првих је то што све можемо сами да инсталирамо.

Кап по кап је систем спорог и равномерног заливања, а колико ће биљке воде добити зависи од типа и распореда капљача на цреву.

„Предности система кап по кап је што можете залити колико желите, када желите. Не морате одвајати време за то, то ће једноставно тајмер урадити уместо вас. Смањена је и појава корова зато што не поливате целу површину земљишта, већ само неколико сантиметара квадратних око биљке. Спречава се појава неких болести, као што је пламењача јер је смањено испаравање из земљишта, па су биљке и здравије овим начином наводњавања“, напомиње Боримир Шкорић, стручњак за системе заливања ВХВ Гарден.

Приликом постављања система за заливање важно је ставити вентил за затварање и отварање воде, тако да када нема ништа посејано, вода се не расипа.

Уз воду, овим системом биљкама се уз вентуријеву цев могу додавати и водотопива ђубрива, а додавањем киселог ђубрива капљачи се могу чистити од каменца који се временом створи, и тако им продужити рок трајања.

„На месту капаљке појављује се влажан круг од неколико центиметара квадратних, међутим то није случај и испод земље. Вода се шири испод земље у облику купе до негде пола метра дубине, у зависности од трајања заливања. После извесног времена, од пола сата, сат, добија се спојен наквашен низ испод нивоа корена у целој леји“, објашњава Шкорић.

Кап по кап можемо довести и до сваке саксије. Све капаљке накапају два литра воде за сат времена. Цео систем се може накачити на обичну славину или на тајмер где можемо контролисати, време, дан и дужину заливања. А може послужити и неки велики резервоар или буре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару