Читај ми!

Водич и службени пас се савршено познају и разумеју

Заштита лица и објеката, напад на непријатеља, проналазак одбеглих и наоружаних лица, потрага за наркотицима, експлозивом или несталим особама - то је само део радних задатака службених паса у Војсци Србије.

Не постоји препрека која би Бана спречила да поступи по команди. Овај немачки овчар тако потврђује зашто је та раса у Трећем батаљону војне полиције, драгоцена већ четврт века. Да би могао овако да савлада непријатеља, пролази специјалистичку обуку, којој претходи припрема.

„Смо у почетку обуке где водич и пас стичу поверење један у другог. Након тога свакодневним увежбавањем долазимо до извршавања тренутних задатака. Поверење је 100 посто. И ја у њега и он у мене“, наглашава млађи водник Далибор Костић.

Сасвим другачије изгледа на свом задатку пас који је обучен за проналазак експлозива. Пас који не носи случајно име Фараон, како тврди његов водич, у том послу је прецизан преко 95 одсто.

„Пас када дође и пронађе експозив, он седне и подигне уши и усредсреди се баш на то место где га је пронашао. Након тога га терам да тражи даље, ако пас неће да тражи даље, значи да је нашао и не помера се са тог места“, објашњава заставник Иван Станојковић.

У нишкој касарни „Књаз Михаило“ за потребе свих јединица дресира се око 200 паса. Само за потребе Трећег батаљона десетак паса је и додатно обучено да, између осталог, тражи предмете, одбегле или нестале људе.

Тако је пас, на основу беретке коју је оњушио, без грешке из групе војника издвојио њеног власника. Памтимо и неке примере када смо ове псе видели и на делу.

„Службени пси су коришћени за проналазак 'Малчанског берберина'. Коришћени су када је дошло до рањавања припадника ВС и коришћени су за решавање двоструког убиства у Књажевцу. Обука паса које ми користимо у Трећем батаљону војне полиције траје за заштитну службу три месеца, за курсеве специјалистичке намене траје обука шест месеци“, наводи заставник Срђан Дубић.

Уз обуку, услов је и да се водич и пас савршено познају и разумеју. Зато после осам до десет година, колики им је радни век, у већини случајева, из војске их откупљују управо њихови водичи.

У котилишту у Нишу службени пси почињу своју војну каријеру. Када напуне осам месеци упознаће своје водиче и стећи везу која траје док су у војсци, односно, док се не пензионишу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару