Читај ми!

Крабе плаве крви гину због човекових лекова и вакцина

Крв једне изузетно старе врсте морских ракова од виталног је значаја за тестирање лекова и медицинских уређаја, а тражња је посебно повећана због испитивања вакцина против ковида. С друге стране, супстанца коју су научници створили уз помоћ нових технологија можда није довољно добра да замени светлоплаву крв због које су ове крабе толико угрожене.

Мало је организама на планети који су толико чудни и толико стари као што је то морски рак познат као потковичаста краба.

То што су били на Земљи пре диносауруса, у време када је све било велико, могло би да објасни њихову грађу – оклоп у облику кациге који може да нарасте и до 50 центиметара.

За кретање користе плиму и осеку. Анатомски су ближе пауцима него раковима и светле под ултраљубичастим светлом.

 

Међутим, њихова супермоћ, тј. јединствена карактеристика пре је то што се њихова крв, која је светлоплава, згрушава када је изложена штетним бактеријским ендотоксинима, што је особина која их одржава у животу око 450 милиона година.

Бактеријски ендотоксини изазивају упалу и грозницу и могу изазвати анафилактички шок и смрт. Они узрокују венеричне болести, бактеријски менингитис, као и колеру, бубонску кугу и друге болести.

Ћелије одбрамбених снага организма крабе-потковице у крви ове животиње имобилишу поменуту врсту ендотоксина, чинећи их инертним.

То је и благослов и проклетство, јер када су научници открили овај невероватни одбрамбени систем шездесетих година прошлог века, почели смо да га користимо за себе, ловећи ова морска створења због њихове крви како бисмо тестирали лекове, игле и биомедицинске уређаје да бисмо били сигурни да нису загађени. 

Њихова крв је толико корисна да је омогућила научницима и да створе вакцине које помажу људима да се изборе са разним болестима од мигрене до меланома, а однедавно и коронавируса. Све то је разлог што је човек нанео огроман ударац популацији ових морских створења. 

Иако је наука створила проблем, можда ће моћи да га реши.

Нове технологије учиниле су доступном вештачку верзију крви ових ракова за откривање ендотоксина. Питање око којег се ломе копља је да ли је та крв довољно добра за све оно за шта се користи права плава крв ракова. Док су неке компаније већ прешле на тестирање производа синтетичком крвљу, друге чекају потврде да је та супстанца сигурна замена. 

Расправа је поделила научнике који се баве очувањем заштите и одбор који одлучује о научним стандардима у фармацеутској индустрији, који верује да је потребно спровести више студија пре него што би се синтетичка верзија крви ракова увела у употребу. 

Прошлог лета, како је стопа заразе коронавирусом наставила да расте, група истраживача фармацеутских компанија „Бристол Мајерс Сквиб“, „Фајзер“ и биотехнолошке компаније „Рош-Генентек“ објавила је резултате истраживања у којем су поређена два производа, један од крви крабе, а други од синтетичке крви.

Налази, међутим, нису допринели смиривању расправе.

Фармацеутске компаније некако морају да обезбеде да лекови, медицински уређаји и ендопротезе, попут вештачких зглобова, не садрже ендотоксине.

Ако фармацеутске компаније наставе да ослањају само на крв морских ракова, популација ових животиња биће у озбиљној опасности.

То није први пут да се ова врста рака суочила са потенцијалним изумирањем. Деведесетих година прошлог века, рибари су десетковали популацију потковичасте крабе дуж источне обале САД јер су их користили као мамац за хватање јегуље.

Пре тога, научници су дуж залива Делавер могли да пронађу у просеку 45.000 јаја потковичастих ракова на метру квадратном у отприлике пет центиметара песка. Од 1995. тај број варирао је између 5.000 и 10.000.

Око 500.000 ракова се извади из воде и сакупи са плажа дуж обале Атлантика сваке године како би се обезбедила потребна количина крви за фармацеутску индустрију.

Коронавирус је додатно угрозио крабе плаве крви 

„Лов” на вакцине против коронавируса само је појачао забринутост за опстанак потковичастих ракова. У марту 2020. године развијана је 241 терапија, укључујући вакцине против ковида. Данас их има око 838.

„Сваки кандидат за лек, вакцину, клиничко испитивање или готов раствор за убризгавање у тело мора да се подвргне тестирању. Вода и сировине које се користе такође се морају тестирати. Дакле, ово је огроман раст с обзиром на то колико компанија сада ради на вакцинама и лековима за ковид“, рекао је Кевин Вилијамс, научник који ради за "bioMerieux", француску мултинационалну биотехнолошку фирму.

Чак и пре коронавируса, потражња за плавом крвљу крабе већ је расла.

„Како ствари стоје сада, читав ланац снабдевања за испитивање лекова на ендотоксине почива на изловљавању рањивог или скоро изумрлог морског бића“, нагласио је Вилијамс.

Спас за крабе лежи у вештачкој крви

Америчка потковичаста краба се не сматра угроженом, иако је класификована као рањива.

Међутим, страхујe се да ће се, ако се настави са прекомерним изловљавањем, врста кренути путем азијске потковичасте крабе, која је већ изумрла на Тајвану, а нестаје у Хонгконгу и Кини.

Надлежна тела и научници посвећени су проналажењу начина за прелазак са материјала животињског порекла на вештачке, али потребно је обезбедити необориве доказе да су два производа једнаког учинка.

Џесика Пондер, аналитичарка регулаторних испитивања при Комитету лекара за одговорну медицину, поручује да америчка популација ракова тренутно није на ивици, али да се не треба ослањати на животињу, посебно на ону која се може наћи само у једној држави. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару