Читај ми!

Орлови нокти ће вам пружити рајско уживање у вашем врту

Да вам двориште рајски замирише, да заувек решите проблем фасаде и да доживите прашуму у свом врту, све ово ћете имати ако засадите орлове нокте.

Уколико желите брзо да направите зелени зид у свом дворишту, најбољи избор је пузавица позната као орлови нокти. Њен цвет лепо и интензивно мирише током целог лета. Облик цвета подсећа на орлове канџе па се зато тако и зове, а познат је и под називом козија крв или божије дрвце.

Ова пузавица брзо расте, лако се уплиће у ограду, а врста са беложућкастим цветовима може да издржи и ниску температуру. С пролећа би требало да се орезује да би бујније цветала.

Може се садити и уз перголе и лукове, а висина коју достигне је између пет и 10 метара. Уколико се гаји без ослонца онда расте као покривач тла.

„За једну годину може да достигне два до три метара свог раста, јер стално расте. Постоје две, три врсте. Ова наша, медитеранска, је најотпорнија. Она буде жута. Ове друге боје хоће да смрзну и не расту толико као ова матична жута, која и највише мирише“, објашњава цвећар Слађан Лазић.

„Резница се прави тако што се сече њена грана, ставља се хормон раста, ставља се у неки трап кад се биљка прими ставља се у контејнер, из контејнера у земљу. Тако је најбоље“, додаје Лазић.

Пошто брзо расте, потребно јој је места, али најбитније је, саветује цвећар, када се биљка оформи, да се пикира, односно да се велика грана исече на пола да би пустила нове гране, да би се ширила брже и да би имала више цветова.

Орлови нокти се могу размножавати и положеницама, што је врло једноставно уколико желите да их садите у низу.

„Нађете младе изданке, ископате простор у земљи, положите их, и само мало чешће заливате. Кроз неколико недеља, она ће се укоренити“, саветује Слађан Лазић.

Важно је да се резнице, али и положенеце, не налазе на директом сунцу. Најпогодније за њих је јутарње сунце, а остатак дана да буду у полусенци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару