Читај ми!

Експлозија боја украсне пузавице клематис

Кажу да нема елегантније пузавице од клематиса. Својим звездастим цветовима даје посебну раскош оградама, перголама и зидовима током целог лета.

Чест украс вртова и балкона, клематис је препознатљив по раскошним крупним цветовима плаве, љубичасте, ружичасте, беле или црвене боје. До сада је познато око 250 врста ове вишегодишње биљке која цвета од априла до септембра и својим благим мирисом привлачи различите инсекте.

Прве године по садњи клематис ће највише енергије трошити на формирање кореновог система. Неговати ову биљку није тешко, уколико се испоштују основна правила садње.

„Клематис тражи што плоднију земљу која је специфична за вртне биљке и наравно прихрану. Увек је пожељна органска прихрана, што због еколошких услова, што због саме биљке, да би добро напредовао. Клематис се гаји у плодној, растреситој земљи где је јако битно да корен буде у хладовини, а сам цвет и биљка да може да се пуже уз неку перголу или уз неке мердевине, зависи шта направите, али да то буде наравно на сунцу“, објашњава Јелица Спасојевић из Расадника Београд.

Такође, додаје да се хладовина корена постиже садњом биљака око корена клематиса, или поред неког дрвета које даје хладовину.

„Оно што је јако битно, а што је многима жао да ураде, је да чим крену први пупољци, треба их скинути да би се биљка што боље бокорила и што боље расла“, напомиње Спасојевићева.

У касну јесен, биљка се исече скоро до корена и остави се. На пролеће креће поново да расте, а крајем пролећа и почетком лета почиње да цвета.

Често се осуши од превише влаге, а уколико је посађена на месту где није добра циркулација ваздуха, долази до стварања пепелнице.

Клематис може да порасте од два до четири метра, а може да се комбинује и са другим пузавицама, јер нема густу лисну масу. Треба водити рачуна да друга биљка нема јако развијен коренов систем.

Уколико је ослонац уз који се пење клематис редак, добро је додати канап између лествица да би био гушћи и тако ће се клематис више увијати и бити бујнији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару