Читај ми!

Врхунски природни предатори штите чак и аеродром „Никола Тесла“

Задатак им је да растерају птице које се најчешће налазе на крововима зграда и хангара и тако чувају авионе. Птице грабљивице штите и државне границе, плантаже, а на РТС-у је гостовао једини професионални соколар у Србији.

Хани Гиргис, једини професионални соколар у Србији, каже да је том професиом почео да се бави јако млад. Убеђен је да тако нешто не може тек да се научи, већ се човек рађа са даром и љубављу према птицама грабљивицама.

„Кад нешто исконски волите онда и морате да успете у томе“, каже Гиргис, објашњавајући да се под термин соколарство подразумева лов коришћењем бројних птица грабљивица, не само соколова, већ и орлова, јастребова, сова...

Осим љубави према овим птицама, Гиргис је дошао на идеју да популаризује такозвану „биолошку“ заштиту.

„Дошло је до ремећења природног баланса, па су се намножиле врсте попут голубова, врана, чворака... У контроли њихове популације користили су се отрови што је веома погубно за природу. Онда сам дошао на идеју да природним путем, уз помоћ птица грабљивица решим тај проблем“, објашњава соколар.

Прво је почео са таквом праксом на аеродрому „Никола Тесла" што се показало јако успешно. Посао се проширио. Држава је имала потребу да заштити и друге ствари, попут одређене имовине и граница.

Осим тога, уз биолошку заштиту могу се чувати и пољопривредна добра, усеви, објекти.

Потпуна дисциплина

Једини српски соколар каже да птице грабљивице нису захтевне, али да соколарство изискује апсолутну дисиплину и концентрацију, јер то није класична дресура, већ захтева успостављање поверења.

„Потребно је доста времена да би се такав однос успоставио. Зависи и од карактера самих птица. Неке од њих лакше сарађују, а неке не“, наводи Гиргис.

Дресура почиње са месец дана старости и све птице се ручно хране, да би успоставиле тај однос поверења и почеле на соколаре да гледају као на своју врсту.

„Сове су најтеже за рад. Флегматичне су, треба им доста да одреагују. Имају фиксан поглед, па су фокус и реакције другачије“, објашњава соколар.

Нису опасне и избегавају људе

Птице грабљивице су познате по томе да имају изузетно добар вид. Јастребови, примера ради, имају 7 пута бољи, изоштренији вид од људи, а плен величини хрчка могу да уоче са 2 до 3 километра.

По правилу, птице грабљивице у природи се клоне људи. А у соколарству се никада не дешавају напади. Гиргис каже да током свих година колико се на аеродрому користе, никада није дошло до инцидента са људима.

Гиргис је објаснио и шта тачно подразумева њихов посао, примера ради, на аеродрому.

„Када је пустите у хангар где се одржавају авиони она стане, осматра, гледа и проверава сваки ћошак хангара. Другачији начин је ласерско навођење“, навео је соколар.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару