Читај ми!

Повратак после 120 година – морски галеб поново се гнезди у Србији

Крајем маја ове године Марко Шћибан, орнитолог из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, истраживао је околину Кладова. Међу осталим птицама на обали Дунава, биле су и полно зреле јединке морских галебова (larus michahellis) и сињих галебова (larus cichinnans), што је указивало на могуће гнежђење.

Детаљна претрага терена дала је резултат. На каменитој обали пронађена су три гнезда морских галебова у којима су родитељи лежали на јајима. 

У Србији се морски галеб последњи пут гнездио пре око 120 година на Ади Циганлији, због чега је у Црвеној књизи птица Србије из 2018. године сврстан у ишчезле гнездарице.

Морски галеб се гнезди уз обале Средоземља, западне Европе и западне Африке, као и на појединим великим континенталним воденим стаништима у западној, централној и јужној Европи, малој Азији и закавкаским државама.

Кладову најближа гнездилишта налазе се такође на Дунаву, између Румуније и Бугарске.

Врста се гнезди колонијално, на каменитим, вегетацијом обраслим или пешчаним острвима у близини морске обале, на великим језерима, рекама, акумулацијама и повремено у насељима.

Ван периода гнежђења, морски галеб борави на територији већег дела Европе, на различитим морским стаништима и већим копненим водама, у градовима, на пољопривредним подручјима или депонијама.

Храни се живим пленом – рибама, раковима и малим сисарима, као и отпацима са депонија.

Морски галеб је тек трећа и тренутно најређа врста галеба која се гнезди у Србији.

Друге две врсте су обични галеб (Larus ridibundus) и црноглави галеб (Larus malenocephalus).

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару