Читај ми!

Расте само у Србији и нигде више - уникатни кабларски звончац

У овом периоду године у Овчарско-кабларској клисури могу се видети ендемске биљке - јединствени кабларски звончац, једна врста хајдучке траве која се може наћи само на Каблару и на Сувој планини, као и велики број различитих орхидеја.

Раскошну природну лепотицу, кроз коју вијуга Западна Морава, одликује веома разноврсна флора и фауна.

До сада је у клисури између Овчара и Каблара забележено више од 800 биљних врста. Неке се једино могу видети у стенама, као што је Кабларски звончац. 

„То је ендем само Каблара, врста коју су 2012. године стручњаци са Биолошког факултета у Београду описали као нову врсту за науку. Среће се само овде на Каблару, на два километра квадратна, око 2.000 јединки", рекао је Горан Николић из Туристичке организације Чачка.

Нова стручна заштита допринеће да се сачува локалитет на коме цвета кабларски звончац, да му се посвети пуна пажња и да се очувају станишта биљке изузетне лепоте.

Нешто распрострањенија је ендемска врста хајдучке траве која се, осим на кабларским литицама, може видети и на Сувој планини.

„Ове јужне падине стеновите падине Каблара, одавде од видиковца па све доле до манастира Никоље, онда око Савине испоснице, све те осунчане стране Каблара су станиште ове врсте", додао је Николић. 

Са тако разноврсном вегетацијом, Овчарско-кабларска клисура представља прави музеј природе.

То је једно од ретких места у Србији где у пролеће цвета више од 20 врста заштићених дивљих орхидеја.  

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару