Читај ми!

У Израелу забрањена продаја крзна модној индустрији

Израел је постао прва земља у којој је законски забрањена продаја крзна модној индустрији. Међутим, закон дозвољава увоз обредних шубара које носе припадници јеврејске заједнице Хареди.

Када је министарка за заштиту животне средине Израела Гила Гамлијел потписала закон, одмах се огласила Организација за заштиту животиња ПЕТА и поздравила одлуку Израела „да постане прва земља на свету која је забранила продају крзна“.

„Ова историјска победа ће заштитити небројене лисице, куне, зечеве и многе друге животиња које су убијане само због њихове коже. Индустрија крзна узрокује смрт стотина милиона животиња широм света и доноси неописиву окрутност и патњу“, истакла је министарка Гамлијел по потписивању закона.

Министарка је додала и да је коришћење коже и крзна дивљих животиња за модну индустрију неморално и непотребно, јер луксузне бунде не могу сакрити индустрију бруталних убистава.

„Потписивањем ових прописа израелско модно тржиште ће постати еколошки прихватљиво и одговорно у заштити животиња“, нагласила је Гамлиел.

Одлуку је поздравила невладина организација за заштиту животиња „Енималс нау" (Animals Now) која је ово назвала „историјском прекретницом“ која ће „небројене животиње спасти пакла индустрије крзна“.

„Годинама се боримо да забранимо продају крзна модној индустрији, а од самог почетка је 86 одсто људи у Израелу то подржало“, стоји у саопштењу Организације.

Захвалили су и министарки Гамлијел и Талу Гибоију, премијеровом саветнику за права животиња, као и партнерима у дугогодишњој борби „Пустите животиње да живе" и Међународној коалицији за борбу против продаје крзна.

Мада је америчка савезна држава Калифорнија сличну забрану донела 2019. године, Израелу је припала титула прве земље на свету која је забранила трговину крзном.

Још у октобру када је министарка Гамлијел први пут представила нови закон, јасно је наглашено да ће дозволе за трговину крзном бити и даље издаване, али само у одређеним случајевима.

Дозволе издаје Управа за природу и паркове, и по новом закону дозволу могу да издају само у случајевима „научног истраживања, образовања, наставе, у верске сврхе и за традиционалне обреде“.

Овај изузетак је пре свега направљен због заједнице ортодоксних Јевреја, Хареда, који током обреда носе крзнене капе, штрејмеле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 11. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару