Читај ми!

Упозорење – природа је угрожена, зауставимо њену деградацију

На Светски дан животне средине стиже упозорење да је угрожена скоро половина светске популације јер убрзано уништавано природу. Данас почиње Декада обнове екосистема и позив свима да зауставе деградације. Док Уједињене нације позивају на обнову екосистема, Интерпол упозорава да је злочин загађења све присутнији.

Декада обнове екосистема је глобална мисија оживљавања милијарди хектара шума, обрадивих површина, планина и океана и отклањање штете која им је нанета. Само здрави екосистеми, могу обезбедити средства за живот људи и зауставити нестајање биодиверзитета. Три четвртине планете је у неком степену деградације, а половина човечанства трпи негативне последице због тога.

„Морамо да радимо на томе да имамо чист ваздух, земљиште и воду. Морамо почети сада јер потребно је пет до десет година да се обнови велики екосистем. Примера ради, ако је река Сава веома загађена потребно је пет до десет година да се врати у свој нормалан статус“, рекла је Франсоаз Жакоб, стална координаторка УН у Србији.

Половина светског бруто друштвеног производа зависи од природе.

„Сваки долар уложен у обнову природе може да донесе 30 долара добити тако да постоји тај економски разлог и економски фактор обнове станишта. ЕУ је са својом стратегијом зеленим договором поставила јасне циљеве обнове река, шума, пољопривредног земљишта, употребе мање пестицида и слично, тако да циљеви постоје, како ће се преточити у праксу то ћемо видети“, рекао је Борис Ерг из Међународне уније за природу.

У пракси – еколошки криминал цвета. Злочин загађења се препознаје у правосуђу. У Србији недостаје 1.400 еколошких инспектора. Кад је реч о кривично-правној заштити, Кривични законик има посебну главу посвећену заштити животне средине.

"Имамо 18 основних кривичних дела против животне средине и многа друга која можемо повезати са нарушавањем стања животне средине. Најчешће су шумске крађе, злостављање животиња. Последњих година бележимо значајан број случајева који се тичу одбијања да се приступи еколошким информацијама и кривичних дела која се тичу незаконитог управљања опасним отпадом", истакла је др Мирјана Дреновак Ивановић, професор еколошког права на Правном факултету.

У Операцији 30 дана са 34.000 инспекција на мору, Интерпол је, у сарадњи са 67 земаља, овог пролећа открио 1.600 прекршаја загађења мора широм света, као што су испуштање нафте, живе, пластике и других загађивача, илегална трговина отпадом, пиратерија, илегални риболов.

среда, 11. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару