Читај ми!

Зашто су најмањи мајмуни на свету – пигмејски мармозети, изненадили научнике

Најмањи мајмуни на свету - пигмејски мармозети који теже само 100 грама - припадају двема различитим врстама, показало је ново истраживање.

Истраживање објављено у Америчком часопису за физичку антропологију потврђује структуру лобање ових животиња и њихов ДНК, и сугерише да „материјал“ припада двема различитим врстама. 

„Наша студија показала је да се две врсте не могу разликовати по боји крзна, али се разликују по митохондријској ДНК и структури лобање“, рекла је водећа ауторка студије, биолошки антрополог из Илиноиса Лејла Портер. 

У ранијим истраживањима, чинило се да боја крзна која је „веома променљива“, зависи од региона у којем ови мајмуни живе, али сада је доказано да су у питању две различите врсте.

„Поређење њихове структуре лобање сугерише да имају мало измењене облике костију које су прилагођене начину исхране, јер се хране кором другачијих врста дрвећа“, објаснила је Портерова.

Истраживачи сматрају да постоје и извесне разлике у понашању, које ипак још нису документоване.

Реч је заправо о врстама коју чини једна група заједничких карактеристика и које се могу међусобно парити и размножавати. 

Пигмејски мармозети, тешки једва око 100 грама, насељавају највише делове око Амазона у Јужној Америци.

Узорци коришћени у новом истраживању, прикупљени су са 13 локација у Јужној Америци како би истраживачи могли детаљно да испитају специфичности.

Сада већ утврђене и познате две врсте ових малених мајмуна живе на територији Еквадора и Перуа.

Раније су били познати као „источни“ и „западни“ пигмејски мармозети, али тим с Портеровом на челу тврди да је боље, због веће тачности, преквалификовати их у „северозападне“ и „јужне“.

Истраживачи су предложили да две врсте добију научна имена cebuella pigmaea и cebuella niveiventris.

среда, 11. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару