Читај ми!

Роде су симбол рађања и пролећа – зашто у њих некада пуцају

У нишком селу Доњем Међурову има више од 15 активних гнезда рода, што је њихово највеће станиште јужно од Саве и Дунава. Нажалост, последњих година удружења за заштиту животиња бележе случајеве пуцања на роде и друге птице.

На бандерама, кућама, дрвећу - свуда их има. Роде просто красе Доње Међурово. У дворишту Саше Николића је и гнездо које је за њих направио.

„Међутим, јаки ветрови су дували и то гнездо оборе и нама дође идеја морамо опет да направимо и онда спустимо се мало ниже, пошто су биле гране баш лепо направљене и ту оформимо гнездо. То је знате милина чувати овакву птицу ја кад бих могао да је ухватим припитомим, можда бих и то могао“, каже Саша.

Беле роде, птице селице за које се верује да доносе радост, симбол су рађања деце, доласка пролећа.

Зато су мештани Доњег Међурова и почаствовани што их само у њиховом селу има у толиком броју.

„Само у овом селу постоји преко 15 активних гнезда што је изузетан феномен, јужно од Саве и Дунава готово да не постоји тако мала површина на којој се гнезди толики број парова рода. Постоје околна села која имају по једно до два гнезда, али овде ето - обожавају", испричао је Слободан Марковић из Друштва за заштиту и проучавање птица.

Нема тачног објашњена зашто се овде роде враћају сваке године у све већем броју, можда зато што их овде мештани воле и чувају.

Али, не воле их сви, прошле недеље пронађена је једна рода у околини Ниша са прострелном раном на крилу. После операције успешно се опоравља захваљујући Удружењу „Зоо планет“. За два до три месеца требало би да се поново вине у висине.

„Заиста не знам шта мисле ти људи када упуцавају овако невине животиње које су итетако значајне, и што се тиче одржавања биодиверзитета а и што се тиче самог симбола и значења роде. Ми смо имали пре пар месеци малтретирања роде где се претпоставља да је такође упуцана. Пре пар година је и пронађен починилац који је упуцао још једну роду у близини Ниша и он је осуђен и кажњен", прича Душан Стојановић из Удружења „Зоо планет“

Ипак, роде очигледно воле овај крај, и сви верују да ће наставити да се враћају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 11. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару