Читај ми!

Дан биодиверзитета – како до мирног суживота човека и природе

У свету се обележава Дан биодиверзитета. У неким земљама ће читава недеља бити у знаку биолошке разноликости. Ова област је од изузетног значаја за људско здравље јер упркос технолошком напретку, човек потпуно зависи од здравих и снажних екосистема.

Биодиверзитет је нека врста културног наслеђа једне државе и народа, односно показатељ колико се сами бринемо о нашем окружењу, каже Ненад Секулић, начелник Одељења за биодиверзитет, еколошке мреже и одрживи развој Завода за заштиту природе Србије.

Србија је један од 153 светска центра биодиверзитета, а високопланински регион Србије у оквиру Балканског полуострва представља један од 6 центара.

„Тиме се одликује та разноврсност и живи свет. Од микроорганизама преко маховина, лишајева, гљива, па све до бескичмењака и кичмењака“, објашњава Секулић.

Треба напоменути, како каже, да је човек само једна врста на овој планети, од 1,7 милион познатих врста.

Због великог и убрзаног пораста популације човека све је значајније пронаћи начине за миран суживот са природом и другом врстама.

„Постоје делови и предели који су очувани, али утицај човека је све јачи како због ширења урбаних и пољопривредних подручја, индустријализације, туризма. Свиме тиме човек врши притисак на оно чему сви тежимо, а то је повратак исконској природи“, истиче Секулић.

 

среда, 11. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару