Читај ми!

Упознајте највећи ледени брег на свету

Ледени брег већи од Мајорке, одвојио се од антарктичког ледног поља. На основу сателитских снимака, проглашен је највећим леденим брегом на свету.

Сматра се да ледени брег у облику прста, површине око 4.320 квадратних километара, није узрокован антропогеним климатским променама, преноси Њу сајентист

Назван А-76, ледени брег се последњих дана одломио са платформе Рон-Филчнер и кренуо у море Ведел, наводе из Европске свемирске агенције. 

Иначе, ово подручје је поштеђено прилива топле океанске воде која је погађала друге делове западног Антарктика, који прети ослобађањем огромних ледених брегова.

„То није подручје које пролази кроз значајне промене због глобалног загревања. Главна порука је да је то део природног циклуса", каже Алек Брисберн, глациолог из "British Antarctic Survey".

„Реч је о озбиљном догађају, ово је својеврсна еволуција леденог покривача", рекао је Марк Дринквотер из Европске свемирске агенције.

Дринквотер додаје да је ледена плоча Рон-Флинчер у прилично „стабилном стању", након што је „изгубила" ледени брег.

Један од његових највећих губитака површине и масе био је 1986. године, када су се одломиле санте од 11.000 квадратних километара, а уследиле су и оне мање – 1998, 2000. и 2015. године.

Међутим, нови ледени брег би могао да има значајан утицај, у зависности од тога где ће завршити.

Ледени брег А-68а, прошле године се у једном тренутку појавио на путу који би могао наштетити дивљини на острву Јужна Џорџија, али се на крају распао.

„Нови, највећи ледени брег на свету довољно је велики да утиче на океан и сланост океана. У зависности од путање, могао би да буде једнако значајан као А-68а", каже Брисберн.

среда, 11. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару