Читај ми!

"Мудре сове" за очување природе - "Рециклирај - пет није отпад"

Како би подигли свест о значају рециклаже и њеној улози у очувању природе, неформална група "Мудре сове" из Чачка спроводи пројекат "Рециклирај - пет није отпад". У 17 школа постављене су ручне пресе за пет амбалажу

Ђаци бресничке школе на наставу носе поред књига и пластичне флаше. Одлажу их у кутије одакле ће се рециклирати. Уз надзор одраслих, на машини за рециклажу, искоришћена амбалажа се пресује.

 

„Човек треба одговорно да се понаша према свом окружењу и зато смо покренули ову акцију, да доносимо флаше и чепове у школу", рекла је Хелена Дачовић, ученица другог разреда. 

Ручне пресе постављене су у 17 чачанских школа и неколико истурених одељења у оквиру акције "Пет није отпад" коју је покренуло удружење "Мудре Сове". У школи у Бресници и раније су учествовали у еколошким пројектима.

„Тако смо се и овог пута радо одазвали акцији примарне селекције отпада који ћемо селектовати у посебној просторији, коју смо опремили баш за ту прилику", истакла је Весна Дишић Величић, директорка ОШ "Ђенерал Марко Ђ.Катанић".

"Пет није отпад" наставак је прошлогодишње акције "Опланети се", рециклирај кажу из "Мудрих сова".Тада су домаћинствима уз рачуне за изношење смећа, подељени флајери о значају рециклаже.

„Прва акција коју спроводимо са чачанским школама је наставак прошлогодишње акције и циљ  је едукација, као и смањење пластичног отпада у природи", рекао је Зоран Рајичић, из удружења "Мудре сове",из Чачка.

Културно просветна заједница у Чачку, удружење "Сове на опрезу" , градска управа и Јавно комунлано предузеће "Комуналац" подржали су овај еколошки пројекат. У наредном периоду испред школа биће постављени и жичани контејнери за прикупљање старог папира и лименки.

среда, 11. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару