Чешка енергетска револуција – грејање на нуклеарни отпад

Угљу је одзвонило, а гас је скуп. Зато је идеја из Чешке управо револуционарна – за централно грејање користило би се истрошено нуклеарно гориво. Идејни творац за „Дојче веле“ каже да већ има интересовања из целе Европе.

Чешка дилема је у сваком погледу европска – како обезбедити централно грејање тамо где се све заснива на термоелектранама на угаљ, у доба када се угаљ полако елиминише као енергент? Прелазак на земни гас је прво решење, али то је скупо решење.

Зато се у Чешкој одвија права револуција коју су осмислили научници са Западночешког универзитета у Плзену. Тим је развио мало постројење у којем се за загревање воде користи истрошено нуклеарно гориво из нуклеарних електрана. То би требало да буде јефтинија алтернатива угљу и гасу.

Научници постројење зову „теплатор“, што би се могло превести као генератор топлоте. Већ су заштитили патент.

Према вођи пројекта Радеку Шкоди са Института за информатику, роботику и кибернетику на Чешком техничком универзитету, пројекат је необичан баш због тога што за загревање користи већ изгореле горивне штапове. Уколико би се они „бацали“, морали би заправо да се хладе и пажљиво складиште дужи временски период, а и то кошта.

Мали и јефтин

„Могуће је три деценије снабдевати централним грејањем све велике чешке градове са расположивим резервама у Чешкој“, каже Шкода за Дојче веле. „Тип горива за које је теплатор конструисан, не користи се само у чешким електранама, већ се користио и у затвореној источнонемачкој нуклеарној електрани Грајфсвалд. Тамошње потрошено нуклеарно гориво би могло да се употреби са нашим теплатором и тиме греју Лајпциг или Хале.“

Шкода процењује да би цена грејања тако била упола мања него цена топлане на гас.

Теплатор је заправо нуклеарно постројење величине као истраживачки реактори, који се употребљавају и у густо насељеним велеградовима попут Беча, Прага или Минхена. „Главни проблем ових мини-реактора је што производе електричну енергију, као што то раде и велике нуклеарне електране. А струја из мини-реактора је веома скупа“, објашњава научник.

За разлику од њих, један теплатор који производи „само“ топлоту много је једноставнији и јефтинији.

Постројење које је развио Шкодин тим у најједноставнијем облику постиже температуру од сто степени. С обзиром да се Европска унија опрашта од фосилних горива, пројекат изазива све више интересовања. Готово сви велики чешки енергетски концерни, који имају одељење за даљинско грејање, показали су спремност да спроведу промене, каже Шкода.

„Ми смо већ у врло конкретним преговорима“, додао је. Интересовања има и ван Чешке. „Водили смо, на пример, разговоре у Хелсинкију. Тамо се размишља о конверзији великог градског система централног грејања.“

Позитивне реакције

Истина, у Чешкој за разлику од земаља попут Немачке и Аустрије, скоро уопште нема резерви по питању нуклеарне енергије. Све парламентарне странке се залажу за нуклеарну енергију. Чак и Пирати, који заједно са Зеленима седе у заједничком Посланичком клубу у Европском парламенту, подржавају изградњу нуклеарки. Зелени који се противе атомској енергији у Чешкој имају једва два одсто подршке бирача.

Прво постројење у Чешкој би могло да буде изграђено већ 2028. године, уверен је Шкода.

Чешки европосланик Евжен Тошеновски из Демократске народне партије то види као будући тренд и жели да теплатор промовише у Европском парламенту.

„Предност нуклеарних ресурса је у томе што не емитују штетне гасове, за разлику од земног гаса. А земни гас такође повећава нашу зависност од Русије. Овај аргумент противници нуклеарне енергије у ЕУ не могу тек тако да одбаце“, каже Тошеновски за Дојче веле.

„Поред тога“, каже он, „велики ризик такође представља и енергетска привреда која се базира искључиво на обновљивој енергији .“

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 11. септембар 2024.
23° C

Коментари

Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Nije realno
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи