Хиљаду најлепших храстова за Нотр Дам

У шуми Берсе расту вероватно најлепши храстови у Француској. То дрво ће бити искориштено за обнову катедрале Нотр Дам. Шумари из целе земље помажу у том процесу.

Шума Берсе у долини Лоаре. Шума пуна храстова. Високи, усправни, танки. И свако дрво као да је индивидуа, као да вапи за тим да добије име. И стварно – неки од ових храстова су „крштени“.

Испред једног од тих храстова стоји Уго Бутије – 23 године, брадица, кацига, у рукама моторна тестера. Пре него што се баци на посао и храст који носи плакету с редним бројем један „ослободи“ непотребних грана, он нам каже:

„Ово је генијално. Историјски тренутак. Налазимо се на почетку процеса обнове. Само ћу оставити стабло и гране у средини крошње које амортизују пад. Част ми је да радим с дрветом које ће се користити за обнову Нотр Дама. То се ради само једном у животу“, каже Уго.

Шумари из целе Француске су се организовали како би донирали хиљаду храстова за обнову париске катедрале. Пет стотина храстова је из државних шума, а пет стотина с приватних поседа. Уго је обавио свој посао и спустио се на тло. На реду су његови колеге који за трен ока обарају храст.

Старо преко два века

Тло се затресе у кругу од 100 метара. Шумарски техничар Антони Жану је први код дрвета. У рукама су му инструменти: „Димензије? На дну 105 центиметара у пречнику. Дебло је дуго 20 метара. Равномерно је расло, цилиндрично, зато нам је и занимљиво. Старо је око 220 година, иза себе има бројне тешке зиме и врућа лета. Пуно је отпорније од нас људи“, наводи Жану.

Из Берсеа ће у Париз отићи укупно осам храстова. А које дрво ће бити посечено? Одабир се врши уз помоћ дронова и три-де симулација. За то је одговорна једина жена у шумарском тиму на лицу места – Клер Кинон:

„У катедрали ће провести неколико столећа. То је сјајно. Нашем дрвећу тамо пружамо други живот. То је на неки начин и одавање почасти свим оним шумарима који су се бринули за њих“, сматра Кинон.

Као и све друге велике шуме, и она је некад била власништво крељева. Колбер, министар финансија на двору Краља Сунца, Луја 14. почео је да се бави управљањем шума. Двору је требало велико дрвеће – тада се оно користило за бродове, а данас за катедрале.

„Савршено дрво“

Посечени храст ће се до лета „одмарати“ у хладовини, а онда иде у пилану, а потом на сушење. Пуних 18 месеци. Удео влаге мора пасти на мање од 30 одсто.

Почетком 2023. године дрво ће онда коначно добити тесари, каже Емерик Албер, шеф дистрибуције шумарске управе:

„Савршено је, потпуно здраво. Кубик оваквог дрвета кошта и 1.000 евра. Ово дрво у потпуности одговара захтевима архитеката. У пилани ће од њега изрезати греде димензија 40 са 36 центиметара, дуге 17 метара. Изабрали смо ово дрво јер је благо савијено. Оно ће бити искоришћено за обнову свода Нотр Дама, на њима ће бити постављен нови торањ. Ми већ сад знамо где ће ово дрво бити уграђено“, наглашава Албер.

Дан великог пожара чувене париске катедрале је заувек уписан у историјске књиге. Нотр Дам ће „васкрснути“ уз помоћ шуме из Берсе, где расту најлепши храстови у Француској.

среда, 11. септембар 2024.
22° C

Коментари

Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Nije realno
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи