Читај ми!

Још један драгуљ природе – откривене нове дворане пећине Коренатац

У почетне ходнике пећине Коренатац први је ушао географ Јован Цвијић, али су тек после стогодишње паузе, књажевачки спелеолози, чланови Спелеолошке асоцијације источне Србије, недавно открили нове дворане богате пећинским накитом.

Да пут до скривених ходника и дворана пећине Коренатац нимало није био лак, али да њена лепота не заостаје за лепотом наших најпознатијих пећина, најбоље потврђују ексклузивни снимци књажевачких спелеолога.

„Реч је о врло сложеном пећинском објекту. У том улазном делу постоје те потопљене зоне, сифонске зоне, значи у њу не може свако да уђе. Пећина се састоји из нека три висинска нивоа. На том трећем висинском нивоу има највише пећинског накита веома занимљивих форми и облика. Пећина је, иначе, станиште и велике колоније слепих мишева", испричао је Малден Милошевић, председник удружења САИС.

У новооткривене дворане прва је ушла млада спелеолошкиња Александра Суботић.

„Било је узбудљиво, једва сам чекала да покажем остатку екипе. Кад уђете у нешто непознато, па још када има много украса, када је прелепо, онда чини вам се да је још веће него што заиста јесте", рекла је Александра.

Књажевачке спелеологе у њиховим подухватима стално прате фотографи Мартин Ристић и Иван Савић.

„Најинтересантнија ствар је кад откријете нешто ново у пећини, и кад видите неку нову дворану која је пуна накита. Ту има доста пењања и провлачења и неопходно је да се прође обука, спелеолошка", каже Иван Савић.

Кроз пећину Коренатац протиче река чијом се водом снадбева село. Напори спелолога усмерени су на проналажење других улаза, далеко од водозахвата.

„Ако будемо пронашли неки други улаз, прво би морало да се види да ли постоји могућност да пећина буде туристички уређена, а да се не нарушава њен екосистем", рекао је Милан Миливојевић из удружења САИС.

Иако књажевачки спелеолози истражују пећине и у другим крајевима Србије, кажу да би највише волели да пећина у клисури Коренатац, на путу од Књажевца према Пироту, у догледно време, постане постане нова тачка на богатој туристичкој карти књажевачког краја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 11. септембар 2024.
20° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи