Читај ми!

Одисеја америчких вукова и страх фармера

Млади сиви вук из Орегона превалио је стотине километара; за нешто мање од два месеца прешао пут од северне Калифорније, преко снежних превоја Сијера Неваде до околине националног парка Јосемити. Ове недеље се појавио у пољопривредном подручју у близини Фрезна, што је изазвало страх код становништва, али и недоумице код биолога.

Дуго путовање животиње преокренуло је све научне претпоставке о обрасцима кретања вука - укључујући и пројекције које су рачунарски моделиране.

Неки природњаци кажу да се надају да овакав долазак вука наговештава поновно оживљавање те врсте у Калифорнији. Међутим, истовремено признају да док животиња напредује даље на југ, њено путовање постаје све опасније. 

Недавно је ГПС огрлица за праћење двогодишњег вука открила да је прешао Аутопут 99, један од најпрометнијих и најопаснијих путева у Централној Калифорнији.

Сада када је вук, који је добио ознаку ОР-93 ушао у Централну долину, веће су шансе да би могао да буде убијен док трага за пленом.

„Приоритет нам је заштита животиња али и стада фармера", рекао је званичник владе за Калифорнију, Кирк Вилбур, и додао да расте забринутост због вукова који убијају стоку".

У овом тренутку судбина ОР-93 је неизвесна. Многи вукови су у прошлости прешли из Орегона у Калифорнију, али ретко се одваже да прелазе преко границе.

„Не знамо куда ће овај вук даље ићи", рекла је Џордан Траверсо, портпаролка калифорнијског Одељења за рибу и дивље животиње. „Али наставиће да путује све док не пронађе оно што тражи или не прекине своју мисију", додала је.

Природњаци који се залажу за заштиту вукова пак, не могу бити срећнији. Вук, који је први пут ступио у Калифорнију 30. јануара, прешао је више од 650 километара, укључујући високу, хладну и стрму област Сијера Неваде.

Апетит који брине 

Током свог путовања иза себе је оставио карактеристични мирисни траг који би требало да прате и други вукови. На том путу се вероватно хранио глодарима, а можда и већим сисарима.

Управо тај апетит за сисарима попут јелена, бизона, највише брине сточаре Централне долине, који присуство ОР-93 сматрају проблемом.

Надлежни органи прате кретање вукова и редовно о томе извештавају јавност.

„У подручју Фрезна не постоји природна основа која би била плен вукова - нема популација јелена и лоса довољно великих да их подрже. Као резултат, долазак ОР-93 није ништа друго него лоша вест и стварна претња за стоку у том подручју", наводи се у извештајима.

Ипак, за заговорнике заштите природе, долазак вука сигнализира нову силу која може бити кључ за сређивање неравнотеже дивљих подручја, чинећи их стабилнијим и разноврснијим. 

„Будим се свако јутро мислећи:„ Добродошли у Калифорнију, ОР-93", рекла је Бет Прет Бергстром, извршна директорка непрофитне Националне федерације дивљих животиња.

„Високо на мојој листи жеља када су у питању контакти са правом дивљином у Калифорнији ових дана је то да могу да снимим вучје завијање или фотографишем вучје трагове", рекла је Берстромова.

Али анализа каже да је повећана вероватноћа да ће вукови залутати до аутопутева, предграђа или ранчева, где би могли да буде замењени са којотом па тако и убијени, рекли су званичници.

У Калифорнији, сиви вук је врста која је угрожена, и не може се убити уколико одбрана људског живота није у питању. 

Биолози су опремили ОР-93 ГПС огрлицом за праћење прошлог јуна у близини места где је рођен, у западном Орегону. Напустио је чопор и кренуо према југу, и брзо напредовао на свом путу.

„ГПС оковратник нам даје податке о његовом положају сваког дана", рекла је Мишел Денехју, портпаролка Одсека за рибу и дивље животиње у Орегону. „Све те информације делимо са властима Калифорније задужене за дивље животиње", додала је.

У Калифорнији, власти нерадо откривају детаље о најновијим лутањима вука из страха да би то могло олакшати ловцима да га пронађу и убију.

У Калифорнији тренутно живи мање од десет вукова. Пре него што су у 19. и 20. веку постали честа мета ловаца, живели су у скоро свим регионима Северне Америке.

Некада их је било у огромном броју, али данас их је рецимо, на Аљасци тек 12.000, где их легално лове као крупну дивљач.

Сиви вукови скинути су са савезне листе угрожених врста пре годину дана након што је Америчка служба за рибу и дивље животиње утврдила да је укупна популација „стабилна и здрава у свом тренутном распону".

Кити Блок, извршна директорка организације Хјуман сосајети оф јунајтед стејстс, осудила је стање које назива „покољем вукова без забране" и предложила да се направи озбиљан увид у ситуацију.

Врста сивог вука је почела са опоравком популације у областима попут Орегона, Вашингтона и Калифорније, где државне власти дивљих животиња сарађују са сточарима, како би смањиле сукобе између вукова и говеда и оваца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 11. септембар 2024.
22° C

Коментари

Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Nije realno
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи