Читај ми!

Уз малу промену исхране краве избацују 82 одсто мање метана

Мала промена у дугорочној исхрани крава драстично смањује њихово избацивање метана, утврдили су научници.

Нова студија је показала да су мале количине морске траве додате у исхрану стоке, током петомесечног периода, довеле до тога да су животиње ослобађале 82 одсто метана, који је веома моћан гас са ефетом стаклене баште.

Налази су у складу са прошлим истраживањима која су показала да морске траве имају позитиван ефекат на смањивање емисије метана код стоке.

„Сада имамо чврсте доказе да морска трава у исхрани стоке је ефективна у смањивању гасова са ефектом стаклене баште и да се тај ефекат не смањује током времена“, каже Ермијас Кебреаб, директор Светског центра за исхрану и пољопривредни стручњак на Универзитету Калифорнија.

Кебреаб је студију, објављену у Plos One, спровео са др Бреаном Рок.

Краве и други преживари производе метан помоћу микроба у њиховим стомацима док варе своју храну пуну влакана, у процесу сличном ферментацији. Метан се краће задржава у атмосфери од угљен-диоксида, али је 30 пута потентнији од њега.

Врста морске траве asparagopsis taxiformis може у великој мери да смањи производњу метана код крава.

Пољопривреда је један од највећих загађивача и емитера гасова за ефектом стаклене баште, а највећи удео у томе сносе краве и други преживари.

Због тога су протеклих година предузете бројне камање и апели на људе да смање конзумацију меса, али амерички научници тврде да то умногоме може да се побољша убацивањем морске траве у мени стоке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 11. септембар 2024.
19° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи