Читај ми!

У Тарашу родама организују свечани дочек, а ево и зашто

У банатско село Тараш вратиле су се прве роде. Мештани их зову Првоје и Немања. Већ шест година Тараш је и Европско село рода са највише гнезда. Прошле године, ту је тридесет парова белих рода подизало младунце.

Тараш, банатско село које је 2015. године проглашено за Европско село рода, и даље спада у места са највише гнезда белих рода.

Поводом повратка рода, мештани организују посебан дочек. Стари Банаћани кажу да, када се са југа врате роде, то је знак да је зими дошао крај. Повратку рода највише се радују најмлађи, верујући у ону причу да роде доносе децу. 

„Доносе! Ја сам се пре пет година доселила у Тараш са двоје мале деце. Када смо дошли, рода је већ била на крову на нашој кући. Ми смо тој роди дали име по мојој ћерки Дуњи. Мој брат од стрица је пре две недеље добио ћеркицу, с тим да је пре годину дана рода први пут слетела на њихову кућу, и направила гнездо", прича Драгана Жегарац из Тараша.

И док Немања и Првоје уређују своја гнезда у ишчекивању партнерки, и ове године, али на по мало необичан начин мештани им организују дочек.

„Тренутно у селу имамо четири роде. Првоје је за девету годину први, ове године смо симболично обележили тај долазак рода, а вероватно ће тако бити и за Дане рода. Пратићемо ову ситуацију са коронавирусом, па ћемо видети у складу са ситуацијом. Да ли можемо прославити то, или ћемо исто симболично обележити. У суштини, најбитније је да се наше роде врате у што већем броју", каже Александра Маровац Цуцућ, председница Удружења белих рода из Тараша.

Тараш је ове године требало да буде домаћин Мреже европских села рода, али ће се тај састанак ипак одржати онлајн крајем маја, због пандемије.

среда, 11. септембар 2024.
19° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи