Читај ми!

Да ли ћу ускоро уз криглу пива, добити и папирић са његовим „еколошким отиском“

Сви смо свеснији утицаја производње хране и одеће на животну средину, као и транспорта робе. Ипак, многи не размишљају о томе како алкохолна пића могу угрозити природу.

Ефекти производње алкохолних пића углавном се игноришу, док је индустрија пића и те како развијена, пише за Индепендент предавач на универзитету Јорк, Јан Хамилтон.

У свакој фази производње алкохола - постоји утицај на животну средину: од узгоја сировина, преко производње, па до паковања и транспорта готовог производа. 

Како становништво света расте, тако расте и потражња за алкохолним пићима исто као и за храном.

Када се земљиште определи за усеве за потребе производње алкохола, то очигледно смањује капацитете ресурса за узгој хране.

За разлику од хране, алкохол није намирница од животног значаја, а то некада резултира ситуацијом у којој је узгој пиринча и кромпира за производњу алкохола приоритет над снабдевањем оних људи, којима је тавка храна и те како потребна у многим деловима света, упозорава Хамилтон у ауторском тексту.

Није само земљиште ограничен ресурс. И адекватно водоснабдевање је међу приоритетима у многим регионима широм света.

Како се глобална потрошња алкохола повећава, тако расте и потражња за водом која се користи за наводњавање усева и за производњу алкохола.

Једна боца пива од 500 милилитара „троши" 148 литара воде, а једна чаша вина од 125 милилитара - 110 литара. Алкохол је дакле производ „жељан воде".

Већина усева се иначе тратира пестицидима како би се побољшао принос и смањиле болести, што, опет доприноси загађењу локалних пловних путева, јер се хемикалије из пестицида претачу у оближње водотокове.

Додатна потребна енергија је на пример и она која се троши за кување пива и дестилацију жестоких пића.

Амбалажа која се може рециклирати, и даље завршава на депонијама

Забрињава и отрован отпад који потиче од производње алкохола.

На сваки произведени литар текиле долази пет килограма отпадне пулпе и 11 литара „киселог" отпада, који загађују земљу и воду у мексичким регионима који су укључени у производњу овог пића.

Исто тако, дистрибуција пића користи значајну количину енергије која доприноси загађењу и штети животној средини.

Паковање и хлађење алкохолних производа такође доноси еколошке трошкове.

Иако очигледно постоји простор за рециклирање алуминијумских лименки и стаклених боца, 50 посто њих у Великој Британији заврши на депонији, а 50 милијарди лименки стиже на исто одредиште у Америци.

Све у свему, долази се до правила које сугерише да, што је већи садржај алкохолног пића, то је већи његов „угљенични отисак".

Дакле, свака промена у трендовима или преференцијама према врстама алкохола има неку врсту утицаја на животну средину. 

У Великој Британији је све већа популарност вина и алкохолних пића последњих година, довела до већих трошкова за обнављање природних ресурса који се потроше за њихову производњу.

Нешто мање утицаја на приросу имају производња пива и на пример - јабуковаче.

Аутор на порталу independent.co.uk упозорава да „тренутно у Великој Британији постоји празнина у политици заштите животне средине", односно да је у „стању порицања значајног утицаја на животну средину који алкохол има на природу".

Хамилтон сматра да би такав приступ било релативно лако променити, баш као и код одеће или хране, и да би могло да се инсистира на томе да произвођачи пружају потрошачима информације о „угљеничном отиску" својих производа.

То би пружило непосредан подстицај индустрији да смањи трошкове заштите животне средине у свакој фази - од гајења усева до контејнера.

четвртак, 12. септембар 2024.
17° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи