Читај ми!

Карбонски кредит и смањење еколошке стопе - могуће је

“Space for Giants”, прва је организација за заштиту природе са седиштем у Африци, која је постигла стандард о неутралности у емитовању угљен диоксида и која учествује у иницијативи Уједињених нација „Климатска неутралност одмах“.

У организацији наводе да је све почело тако што су најпре измерили своју потрошњу угљен диоксида и то платили, што је једна од мера која утиче на емитере штетних гасова да временом смање испуштање опасних материја у ваздух. 

 

У "Space for Giants" су креирали и јединствени „угљен диоксид калкулатор". Помоћу њега, свака фабрика, фирма или организација, може да направеи сопствени „еколошки отисак", и да научи како да га смањи, и прати кретања потрошње, односно емитовања.

„У светлу пандемије коронавируса, данас смо сви много свеснији утицаја које наше активности имају на природу, на шуме, дивље животиње и океане, али и на људско здравље, и на крају на климу", навели су из "Space for Giants".

Претварање шума у пољопривредно земљиште или плантаже и убијање дивљих животиња за надрилекарство, и продају без контроле и надзора на дивљим пијацама, све нас то води ка проблемима који укључују окружење са непознатим вирусима и патогена, упозорили су у Организацији.

Биљке поседују један од примарних механизама за уклањање угљен диоксида из атмосфере, и омогућавају планети да одржава климу у равнотежи.

Често за појединце или цело једно друштво, већу вредност има претварање природних пејзажа у планаже и оранице које ће дати краткорочну финансијску добит, него остављање природног екосистема уз његово коришћење на одржив начин, преноси independent.co.uk.

Основно питање односи се на то, како пронаћи начин да природни екосистеми донесу одрживију економску вредност тим истим људима којима је потребна финансијска корист, а да га неповратно не оштете.

Један од начина да се то постигне је „кредит за угљен диоксид" - механизам за који се верује да ће повољно утицати на животну средину.

Компаније, организације или појединци који су израчунали колико тона угљен диоксида емитују, купују једнак кредит за CO2.

Циљ је да се постигне нулта емисија угљен диоксида.

Новац који је емитер штетног гаса платио на тај начин - шаље се натраг људима, организацији или влади која поседују или управљаају екосиситемом, како би га сачували и оставили заштићеног.

Иначе, глобално тржиште CO2 се више него удвостручило 2017. године, и вреди око 320 милиона долара годишње.

Стручњаци су сигурни да ће ово тржиште расти све брже.

Важно је нагласити да карбонски кредити нису чаробни штапић за решење загађења природе, али свакако су добар део решења тог великог проблема.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 12. септембар 2024.
21° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи