Читај ми!

Амазон – све што сија није злато - модерна златна грозница

Необична фотографија која је снимљена са Међународне свемирске станице, приказује „златну“ перуанску реку Амазон, за коју су везане приче о мрачној прошлости.

Фотографија коју је Наса направила доказује да "све што блиста није злато", а претпоставка је да се реке злата провлаче кроз амазонску прашуму у "Мадре де Диос", на истоку Перуа. Претпоставља се да су то јаме у којима је тражено злато, које су вероватно оставили независни рудари, према Насиним истраживањима. Фотографију "Златоносног" А,азона , снимио је један од Насиних астронаута. 

На фотографији коју је направила Међународна свемирска станица, због рефлексије сунчеве светлости, јасно се виде истраживане јаме, у којима је тражено злато. Верује се да обичном посматрачу оваква фотографија неби била доступна.

На слици се види река Инамбари и бројне јаме окружене пошумљеним деловима муљевитог тла. Независно рударење злата подржава десетине хиљада људи у региону Мадре де Диос, што га чини једном од највећих нерегистрованих рударских индустрија на свету, наводи Наса.
Рударство је такође највећи покретач крчења шума у региону, а жива која се користи за вађење злата загађује водене путеве.

Истраживање злата у региону проширило се откако је отворен Јужни међуокеански аутопут 2011. године, па је ово подручје приступачније. Једина путна веза између Бразила и Перуа требало је да подстакне трговину и туризам.

Мадре де Диос је нетакнути комад Амазона, величине приближно Јужне Каролине, где живе мајмуни, јагуари и лептири. Пошто су неки делови Мадре де Диос, попут Националног резервата „Тамбопата", заштићени од рударства, стотине квадратних километара прашуме на том подручју претворене су у отровну пустош без дрвећа.

Повећања цена злата последњих година створила су градове у џунгли, а десетине хиљада људи из читавог Перуа придружило се модерној златној грозници.

У јануару 2019. научна студија открила је да је сеча стабала због потражње злата уништила око 22.930 хектара перуанског Амазона.

На основу истраживања које је спровео Центар за амазонске научне иновације Универзитета Вејк Форест, крчење шума у 2018. години помрачило је претходни рекорд из 2017. године, када су рудари тражећи злато исекли 22.635 хектара шуме.

четвртак, 12. септембар 2024.
21° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи