Читај ми!

Сове ушаре у потрази за слободом у војвођанској равници

Млада женка сове буљине, која је почетком јануара пронађена, на једној депонији у околини Смедеревске Паланке, после једномесечног опоравка, пуштена је на слободу на Вршачким планинама. Реч је о изузетно реткој и строго заштићеној врсти птице, највећој европској сови, и врхунском предатору који се ретко виђа.

Познати вршачки орнитолог Миливоје Вучановић почетком јануара преузео је бригу о сови буљини, која је пронадђена у веома лошем стању. Испоставило се да је упораво он маркирао још као младунче.

"Прегледали смо је и констатовали смо да није у питању никаква повреда, него да једноставно птица највероватније појела отров који се налазио у глодарима, тачније затроване пацове. Доза отрова није била довољно велика да је убије, али је била довољно велика да јој паралише мишиће и да не може да лети", истакао је Миливоје Вученовић.

Отров, на срећу, није оставио веће последице и птица се након месец дана у потпуности опоравила. Стручњаци су истакли да су вршачке планине идеално место да се ова птица врати у природно станиште. Реч је о изутено реткој и строго заштићеној врсти, па је и за орнитологе сусрет са овом совом ушаром био спектакуларан.

"Данас смо имали екслузивну прилику да присуствујемо враћању у природу једне од наших највећих европских сова тако да је и за нас то спектакуларно. Ја у свом раду, за неких 10 година, нисам имао прилику да се сретнем са овом врстом сове", истакао је Илија Миљковић,из Покрајинског Завода за заштиту природе.

"Процењује се да сова буљина у Војводини нема више од 10-ак активних парова и углавном се налазе на различитим литицама, било земљаним било каменитим у близини Дунава и управо зато свака јединка је посебна и треба јој посветити посебну пажњу", рекао је Никола Стојнић, орнитолог у Покрајинском Заводу за заштиту природе.

 Велика Ушара се на вршаким планиама гнездила у прошлости, али је истребљена пре 100ак година. Ссада се улажу напори да се ова врста врати на вршачке планине, па се стручњаци надају да ће сова, коју су спасили, одлучити да ту остане.

четвртак, 12. септембар 2024.
26° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи