Читај ми!

Најхладнији град Финске кандидује се за организатора летњих Олимпијских игара

Град Сала у финској Лапонији, у коме је температура од минус 50 степени Целзијуса нормална појава, покренуо је кандидатуру за домаћинство летњих Олимпијских игара 2032. године. Финци овом „суманутом кандидатуром“ желе да пошаљу озбиљну поруку о последицама климатских промена.

Вест да се град Сала у Лапонији кандидовао за организацију Зимских олимпијских игара никога не би изненадила, јер је у питању најхладнији фински град. Међутим, они су представили промотивни спот у коме најављују кандидатуру за организацију летњих игара.

Људи који стоје иза ове идеје наглашавају да ово није никаква шала већ нешто над чиме бисмо сви морали озбиљно да се замислимо. Кампања „Спасите Салу“ покренута је уз подршку програма „Петком за будућност“, покрета за очување животне средине који води Грета Тунберг.

„Сала се мења. Цела планета се мења. Али не у добром правцу“, стоји на веб-страници тог покрета.

Видео почиње причом из финске митологије да ће се богиња Пајватар, богиња Сунца, једног дана вратити. Становници Сале затим убеђују гледаоце да ће до 2032. године Сала сигурно бити довољно топла јер, како сведоче, никада им до сада није било врућина, али да су сигурни да ће се то једног дана сигурно догодити.

„За 12 година овај лед ће се отопити и биће ово савршено језеро за пливачка такмичења“, каже Финац који се са сладоледом у руци купа у залеђеном језеру.

Градоначелник Сале Ерки Паркинен жели гледаоцима добродошлицу у Салу, најхладније место у Финској.

„Захваљујући глобалном загревању, овај снег ће бити песак", кажу девојке које играју одбојку.

Арктик све зеленији

На конференцији за медије, градоначелник Сале је нагласио да ће 2031. година бити прекретница не само за Салу већ за целу планету. Лета су све топлија, а зиме у Сали све краће.

„Клима се мења врло брзо, а посебно су арктичка подручја изложена драстичном загревању, које је брже од глобалног просека“, наглашава Тука Петаја, професор на Институту за истраживање атмосфере и земље.

Објашњава да резултати праћења атмосфере у Сали показују да је овде ваздух међу најчистијим на свету, али да су ефекти глобалног отопљавања и даље приметни. „Птице долазе и брезе листају сваке године све раније и раније“.

Уколико се хитно не предузму неке мере за смањење људског утицаја на планету, Сала и места попут ње ће бити озбиљно угрожени.

„Наша намера је јасна. Желимо да Салу задржимо такву каква јесте и да нам зиме буду хладне и пуне снега“, каже градоначелник Паркинен.

„Дакле, постојала је луда идеја да се Летње игре угосте у једном од најхладнијих градова на планети. Ако се повучемо и не учинимо ништа, пустимо да глобално загревање превлада, изгубићемо свој идентитет, а град који волимо – као и многи други широм света – престаће да постоји онакав каквим га познајемо“.

Градоначелник додаје да уколико се испостави да је могуће одржати Летње олимпијске игре у Сали 2032. године, значи да нисмо упели да задржимо глобално отопљавање испод препоручених граница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 12. септембар 2024.
28° C

Коментари

Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи