Читај ми!

Висибабе - поклон Еви од анђела

За њих се каже да су весници пролећа, прве цветају баш сада - око Божића. Додуше, ова зима је топла, па су можда ове висибабе пожуриле за дан, два.

Висибабе, цветају у шуми чак и испод снега. Од јануара до марта. У Алпима се беличасти цвет може наћи и до 2.200 метара надморске висине. Према веровању, висибабе су Еви биле поклон од анђела.

Требало је да означе почетак пролећа и овоземаљског раја, да буду утеха за протеривање из Раја. Кажу да је цвет сличан висибаби, који се у књигама помиње као моли, помогао Одисеју после Тројанског рата и заштитио га од заборава. 

Латински назив је Галантхус, или "млечно цвеће" . Први пут се помињу 1597. године у књизи Џона Џерарда под описом "луковичасте љубичице".

У нашој земљи открио их је Јосиф Панчић у 19. веку. Сам назив висибабе је много пре Панчића био одомаћен у народу, због повијене стабљике, која подсећа на погрбљену баку. Познате су и под називом "сретењски звончићи". 

Висибаба је украсна, лековита и умерено медоносна биљка. Сматра се да баш у овом нежном цвету лежи решење за борбу против Алцхајмерове болести.

У башти на Видиковцу, поред висибаба су и рузмарин и борови који пркосе сивилу зиме. Као да жели да им се придружи и њихова комшиница магнолија, чије гране су пуне пупољака. Ипак, до њеног цветања сачекаћемо бар још два месеца.

четвртак, 12. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи