Читај ми!

Орла крсташа спасли ловци код Пригревице

На њивама између насеља Пригревица и Стапар 30. децембра ловци су пронашли изнемоглог младог орала крсташа (Aquila heliaca). Ловци су одмах обавестили Ненада Спрема, члана Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, који се обратио Покрајинском заводу за заштиту природе.

Истог дана Завод је птицу преузео и транспортовао у Прихватилиште Зоо-врта на Палићу. Због основане сумње да се ради о тровању, орлу је пружена одговарајућа терапија и потом је смештен у волијеру.

На основу прстена на нози, утврђено је да се ради о младој птици која се ове године излегла у Словачкој. Већ сутрадан, орао је деловао боље, придигао се и исправио главу. Надамо се да ће опоравак наставити у добром правцу и да ће ускоро бити прилике да се ова птица пусти у природу.

Тровање птица грабљивица је озбиљан и континуиран фактор угрожавања природе и животне средине против којег се Покрајински завод за заштиту природе бори на бројне начине, између осталог и кроз међународни пројекат PANNONEAGLE.

Орао крсташ је једна од најређих и најугроженијих врста птица у Србији, са само три позната гнездећа пара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 12. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи